Incko: Doći će do promjene Dejtonskog ustava

N1
Incko: Doći će do promjene Dejtonskog ustava

SARAJEVO - Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da do promjene Dejtonskog ustava mora doći jer postoji odluka Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

- Bilo je više pokušaja da se Dejton mijenja, mislim četiri ili pet pokušaja. Nijedan pokušaj nije bio uspješan. Posljednji je bio Butmirski proces prije deset godina. Džejms Stajnberg je to radio. Do promjene Dejtonskog ustava će doći, mora doći, jer imamo odluku Sejdić – Finci - kazao je Incko.

Naveo je da bi to značilo da bi u budućnosti svi građani imali pravo da se kandiduju za Dom naroda i za Predsjedništvo BiH.

- Ali ne samo manjine, Sejdić i Finci, nego i ljudi koji su se rodili u pogrešnoj polovini države. Zašto se Srbi iz Sarajeva ne mogu kandidatovati ili Bošnjaci iz Banjaluke? To treba ispraviti i to bi bila jedna izmjena Dejtonskog sporazuma. Ali, kao što sam rekao, bilo je puno pokušaja, nijedan nije bio uspješan - naveo je Incko.

Dejtonskim sporazumom je zvanično okončan četvorogodišnji rat, a BiH je ustrojena kao država koja se sastoji od dva entiteta –Republike Srpske i FBiH i da je čine konstitutivni narodi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, zajedno sa ostalima. Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmjene Ustava BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana