Хрватски граничари незаконито ушли у БиХ?

Ведрана Кулага
Хрватски граничари незаконито ушли у БиХ?

Бањалука - Надлежне институције БиХ од јуче су на ногама након што су припадници Граничне полиције у Великој Кладуши пронашли 18 повријеђених миграната за које се сумња да су их ту оставили хрватски граничари који су незаконито упали на територију БиХ.

Инцидент се догодио у ноћи између уторка и сриједе у близини границе БиХ и Хрватске на подручју Унско-санског кантона (УСК), а повријеђено је 18 лица за која се сумња да су мигранти. Из кантоналног Министарства унутрашњих послова потврђено је да су повријеђени у пратњи припадника Граничне полиције БиХ примљени у Дом здравља Велика Кладуша.

Шест особа је послато на радиолошку обраду, а Евреса Окановић из Дома здравља Велика Кладуша потврдила је да је за 12 лица утврђено да су лакше повријеђени.

Портпарол МУП-а УСК Але Шиљдедић казао је да је мигранте пронашла Гранична полиција БиХ и одвела их у Дом здравља.

- Информације о томе како су повријеђени, колико је лица и шта се десило морате тражити од Граничне полиције БиХ - рекао је Шиљдедић.

Из Граничне полиције БиХ, до закључења овог броја “Гласа Српске”, није било никаквих информација о повријеђеним особама, нити о детаљима како је до тога дошло.

Поједини медији објавили су, позивајући се на незваничне информације, да су повријеђене мигранте на територију БиХ незаконито пребациле колеге из Граничне полиције Хрватске, а који су се, након што су их примијетили припадници Граничне полиције БиХ, повукли на своју територију.

“Гласу Српске” је потврђено да се у цијели случај укључило и Тужилаштво БиХ.

- Тужилаштво БиХ је информисано и заједно са агенцијама за спровођење закона предузима активности како би се утврдиле све околности догађаја - рекао је портпарол те правосудне институције Борис Грубешић.

Више информација јуче није имао министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић. У телефонском разговору кратко је поручио да већ двије седмице није у Сарајеву јер је на годишњем одмору.

Више детаља о пронађеним мигрантима није имао ни директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић. Рекао је кратко да само зна за тај догађај, али да то није у њиховој надлежности.

Страни медији и организације већ су раније саопштавали и упозоравали на поједина дешавања на граници између БиХ и Хрватске, а један швајцарски јавни сервис је објавио чак и снимак на којем се, како су тврдили, види како хрватска полиција илегално пребацује мигранте у БиХ.

Износили су тврдње да је за само два дана пребачено око 70 особа у БиХ, те да су из разговара са више од стотину миграната добили информације да их су их Хрвати ухватили у шуми, смјестили у комби и одвезли директно до границе, те да су им уништили мобилне телефоне и пендреком показали да иду према БиХ.

БиХ је другу годину заредом под јачим мигрантским таласом. Само лани их је ушло више од 23.000, а највећи број оних који је остао у БиХ “заробљен” је на подручју Унско-санског кантона.

Огласило се и Министарство унутрашњих послова Хрватске да су у уторак у 20 и 21 сат полицијски службеници на заштити државне границе затекли у одвојеним групама укупно 18 пунољетних мушких особа у покушају незаконитог преласка државне границе.

- Након неког времена поменуте особе су на подручју БиХ затекли и службеници Граничне полиције БиХ. Према до сада прикупљеним сазнањима, приликом одвраћања полицијски службеници нису употријебили средства присиле према особама затеченим у покушају незаконитог преласка државне границе, нити су на особама биле видљиве повреде, нити је ико затражио љекарску помоћ - наведено је у саопштењу.

Упозорења из Бихаћа

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић упозорио је још у фебруару да из Хрватске враћају мигранте у БиХ.

- Немојте да нам хрватска полиција сваки дан доводи 30, 40, 100 миграната, враћа их мимо званичног граничног прелаза. Улази хрватска полиција, специјалци, довозе мигранте, враћају их и шаљу у Бихаћ - рекао је Фазлић на једној од сједница Градске скупштине на којој је било ријечи о актуелној ситуацији и мигрантској кризи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана