Hrvatski graničari nezakonito ušli u BiH?

Vedrana Kulaga
Hrvatski graničari nezakonito ušli u BiH?

Banjaluka - Nadležne institucije BiH od juče su na nogama nakon što su pripadnici Granične policije u Velikoj Kladuši pronašli 18 povrijeđenih migranata za koje se sumnja da su ih tu ostavili hrvatski graničari koji su nezakonito upali na teritoriju BiH.

Incident se dogodio u noći između utorka i srijede u blizini granice BiH i Hrvatske na području Unsko-sanskog kantona (USK), a povrijeđeno je 18 lica za koja se sumnja da su migranti. Iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova potvrđeno je da su povrijeđeni u pratnji pripadnika Granične policije BiH primljeni u Dom zdravlja Velika Kladuša.

Šest osoba je poslato na radiološku obradu, a Evresa Okanović iz Doma zdravlja Velika Kladuša potvrdila je da je za 12 lica utvrđeno da su lakše povrijeđeni.

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić kazao je da je migrante pronašla Granična policija BiH i odvela ih u Dom zdravlja.

- Informacije o tome kako su povrijeđeni, koliko je lica i šta se desilo morate tražiti od Granične policije BiH - rekao je Šiljdedić.

Iz Granične policije BiH, do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske”, nije bilo nikakvih informacija o povrijeđenim osobama, niti o detaljima kako je do toga došlo.

Pojedini mediji objavili su, pozivajući se na nezvanične informacije, da su povrijeđene migrante na teritoriju BiH nezakonito prebacile kolege iz Granične policije Hrvatske, a koji su se, nakon što su ih primijetili pripadnici Granične policije BiH, povukli na svoju teritoriju.

“Glasu Srpske” je potvrđeno da se u cijeli slučaj uključilo i Tužilaštvo BiH.

- Tužilaštvo BiH je informisano i zajedno sa agencijama za sprovođenje zakona preduzima aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja - rekao je portparol te pravosudne institucije Boris Grubešić.

Više informacija juče nije imao ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić. U telefonskom razgovoru kratko je poručio da već dvije sedmice nije u Sarajevu jer je na godišnjem odmoru.

Više detalja o pronađenim migrantima nije imao ni direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić. Rekao je kratko da samo zna za taj događaj, ali da to nije u njihovoj nadležnosti.

Strani mediji i organizacije već su ranije saopštavali i upozoravali na pojedina dešavanja na granici između BiH i Hrvatske, a jedan švajcarski javni servis je objavio čak i snimak na kojem se, kako su tvrdili, vidi kako hrvatska policija ilegalno prebacuje migrante u BiH.

Iznosili su tvrdnje da je za samo dva dana prebačeno oko 70 osoba u BiH, te da su iz razgovara sa više od stotinu migranata dobili informacije da ih su ih Hrvati uhvatili u šumi, smjestili u kombi i odvezli direktno do granice, te da su im uništili mobilne telefone i pendrekom pokazali da idu prema BiH.

BiH je drugu godinu zaredom pod jačim migrantskim talasom. Samo lani ih je ušlo više od 23.000, a najveći broj onih koji je ostao u BiH “zarobljen” je na području Unsko-sanskog kantona.

Oglasilo se i Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske da su u utorak u 20 i 21 sat policijski službenici na zaštiti državne granice zatekli u odvojenim grupama ukupno 18 punoljetnih muških osoba u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice.

- Nakon nekog vremena pomenute osobe su na području BiH zatekli i službenici Granične policije BiH. Prema do sada prikupljenim saznanjima, prilikom odvraćanja policijski službenici nisu upotrijebili sredstva prisile prema osobama zatečenim u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, niti su na osobama bile vidljive povrede, niti je iko zatražio ljekarsku pomoć - navedeno je u saopštenju.

Upozorenja iz Bihaća

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je još u februaru da iz Hrvatske vraćaju migrante u BiH.

- Nemojte da nam hrvatska policija svaki dan dovodi 30, 40, 100 migranata, vraća ih mimo zvaničnog graničnog prelaza. Ulazi hrvatska policija, specijalci, dovoze migrante, vraćaju ih i šalju u Bihać - rekao je Fazlić na jednoj od sjednica Gradske skupštine na kojoj je bilo riječi o aktuelnoj situaciji i migrantskoj krizi.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana