Хрвати траже оставке, Срби резултате

Ведрана Кулага Симић
Хрвати траже оставке, Срби резултате

МОСТАР - Постизборна ситуација у Мостару не мирује, а док на свим странама чекају коначне резултате локалних избора, одржаних прије готово мјесец, предсједник Хрватског народног сабора Драган Човић јуче је упутио ново писмо европским и свјетским званичницима, у којем је исказао забринутост због заплета ситуације, а слично расположење је и у српској заједници.

Човић тражи оставке чланова Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, с обзиром на, како је навео, компромитовање изборног процеса у Мостару, што је довело до тога су избори у том граду велики промашај.

- Ни након мјесец од затварања биралишта резултати још нису познати. Умјесто резултата, које смо требали имати непосредно након избора, и даље се њима манипулише и на различите начине спекулише, што је недопустиво - истакао је Човић у писму.

Ланац неправилности на које је, подсјетио је Човић, упозоравао у ранијој преписци довео је у велику неизвјесност судбину цјелокупног процеса. Он је нагласио да је најодговорнији фактор за очување интегритета изборног процеса ЦИК БиХ, а затим и мостарска Изборна комисија, те да је затражио неопозиву оставку свих њених компромитованих чланова. Једино се тако, сматра, кроз обновљен дигнитет и ауторитет те институције може вратити дубоко нарушено повјерење грађана у институт демократских избора.

- Имајући у виду озбиљност ситуације, оставке не могу бити довољне. У цијелу причу укључена су надлежна тужилаштва, уз много доказа, с циљем кривичног гоњења и прецизног утврђивања одговорности унутар те институције, али и учесника изван ње. Данас је потпуно јасно како је начин на који је ЦИК био изабран, мимо закона и прописаних процедура, већ био својеврсна увертира у девастацију изборног процеса, којој, нажалост, данас свједочимо. Да се разумијемо, ријеч је о дјелима тешке крађе, отуђења демократских права наших грађана - истакао је Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ.

ЦИК је, подвукао је, институција која носи законску обавезу и одговорност над организацијом и реализацијом избора.

- Ако сви олако пређемо преко тога, а не видим како је то могуће, питање је какву шансу и перспективу имају већ сљедећи општи избори 2022. године. Хрватски народни сабор БиХ поднио је кривичне пријаве Тужилаштву БиХ и Тужилаштву Херцеговачко-неретванског кантона, сада допуњене и сазнањима да су се фиктивни гласачи почели враћати на стварне адресе усљед краја избора - истакао је Човић и додао да су због тога хрватски представници затражили поништавање или понављање изборног процеса у градским подручјима у којима су се појавиле фиктивне пријаве.

Незадовољни су и у српској заједници. Велибор Миливојевић, који је као кандидат коалиције “Остајте овдје - заједно за наш Мостар” освојио мандат на изборима и позицију у будућем сазиву тамошње Скупштине града, каже за “Глас Српске” да је непојмљиво да коначних резултата још нема.

- Разочарани смо укупном организацијом избора. Појединци за ово морају да сносе одговорност јер овакав приступ изборима, којих није било у Мостару дуже од деценије, одговорност и повећава - рекао је Миливојевић и подсјетио да је од избора до данас на доста адреса поновљено бројање.

На питање на кога мисли када каже да су појединци одговорни, нагласио је да је то Централна изборна комисија као врховни орган који треба да држи контролу над цијелим изборним процесом.

Са представницима бошњачких странака јуче нисмо успјели да ступимо у контакт.

Закон

Велибор Миливојевић је додао да је веома незадовољан Изборним законом који регулише изборе у Мостару.

- Српска заједница, нажалост, оваквим начином организовања избора је оштећена. Уз овакав закон, на сцени је и крађа гласова, што је недопустиво - закључио је Миливојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана