Hrvati traže ostavke, Srbi rezultate

Vedrana Kulaga Simić
Hrvati traže ostavke, Srbi rezultate

MOSTAR - Postizborna situacija u Mostaru ne miruje, a dok na svim stranama čekaju konačne rezultate lokalnih izbora, održanih prije gotovo mjesec, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović juče je uputio novo pismo evropskim i svjetskim zvaničnicima, u kojem je iskazao zabrinutost zbog zapleta situacije, a slično raspoloženje je i u srpskoj zajednici.

Čović traži ostavke članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH, s obzirom na, kako je naveo, kompromitovanje izbornog procesa u Mostaru, što je dovelo do toga su izbori u tom gradu veliki promašaj.

- Ni nakon mjesec od zatvaranja birališta rezultati još nisu poznati. Umjesto rezultata, koje smo trebali imati neposredno nakon izbora, i dalje se njima manipuliše i na različite načine spekuliše, što je nedopustivo - istakao je Čović u pismu.

Lanac nepravilnosti na koje je, podsjetio je Čović, upozoravao u ranijoj prepisci doveo je u veliku neizvjesnost sudbinu cjelokupnog procesa. On je naglasio da je najodgovorniji faktor za očuvanje integriteta izbornog procesa CIK BiH, a zatim i mostarska Izborna komisija, te da je zatražio neopozivu ostavku svih njenih kompromitovanih članova. Jedino se tako, smatra, kroz obnovljen dignitet i autoritet te institucije može vratiti duboko narušeno povjerenje građana u institut demokratskih izbora.

- Imajući u vidu ozbiljnost situacije, ostavke ne mogu biti dovoljne. U cijelu priču uključena su nadležna tužilaštva, uz mnogo dokaza, s ciljem krivičnog gonjenja i preciznog utvrđivanja odgovornosti unutar te institucije, ali i učesnika izvan nje. Danas je potpuno jasno kako je način na koji je CIK bio izabran, mimo zakona i propisanih procedura, već bio svojevrsna uvertira u devastaciju izbornog procesa, kojoj, nažalost, danas svjedočimo. Da se razumijemo, riječ je o djelima teške krađe, otuđenja demokratskih prava naših građana - istakao je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

CIK je, podvukao je, institucija koja nosi zakonsku obavezu i odgovornost nad organizacijom i realizacijom izbora.

- Ako svi olako pređemo preko toga, a ne vidim kako je to moguće, pitanje je kakvu šansu i perspektivu imaju već sljedeći opšti izbori 2022. godine. Hrvatski narodni sabor BiH podnio je krivične prijave Tužilaštvu BiH i Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, sada dopunjene i saznanjima da su se fiktivni glasači počeli vraćati na stvarne adrese usljed kraja izbora - istakao je Čović i dodao da su zbog toga hrvatski predstavnici zatražili poništavanje ili ponavljanje izbornog procesa u gradskim područjima u kojima su se pojavile fiktivne prijave.

Nezadovoljni su i u srpskoj zajednici. Velibor Milivojević, koji je kao kandidat koalicije “Ostajte ovdje - zajedno za naš Mostar” osvojio mandat na izborima i poziciju u budućem sazivu tamošnje Skupštine grada, kaže za “Glas Srpske” da je nepojmljivo da konačnih rezultata još nema.

- Razočarani smo ukupnom organizacijom izbora. Pojedinci za ovo moraju da snose odgovornost jer ovakav pristup izborima, kojih nije bilo u Mostaru duže od decenije, odgovornost i povećava - rekao je Milivojević i podsjetio da je od izbora do danas na dosta adresa ponovljeno brojanje.

Na pitanje na koga misli kada kaže da su pojedinci odgovorni, naglasio je da je to Centralna izborna komisija kao vrhovni organ koji treba da drži kontrolu nad cijelim izbornim procesom.

Sa predstavnicima bošnjačkih stranaka juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Zakon

Velibor Milivojević je dodao da je veoma nezadovoljan Izbornim zakonom koji reguliše izbore u Mostaru.

- Srpska zajednica, nažalost, ovakvim načinom organizovanja izbora je oštećena. Uz ovakav zakon, na sceni je i krađa glasova, što je nedopustivo - zaključio je Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana