“Гуленовци” велики испит за БиХ

Жељка Домазет
“Гуленовци” велики испит за БиХ

Сарајево - Министарство правде БиХ није примило захтјев да БиХ Турској изручи држављане те земље који су повезани са организацијом ФЕТО, такозване “гуленовце”, потврђено је “Гласу” у овом министарству.

Турска је јуче обиљежила три године од неуспјелог покушаја војног удара против власти, а широм земље одржаване су молитве и комеморације за жртве. Правни заступници турских држављана у БиХ чије изручење намјерава да затражи званична Анкара рекли су јуче у Сарајеву да захтјев Турске не смије да буде рјешаван на нивоу политике, већ права, у складу са законима и Уставом БиХ. Недим Адемовић и Сенка Ножица на конференцији за медије навели су да постоји страшан политички притисак да институције БиХ ове случајеве ријеше, не на правни начин, на начин у складу са законима БиХ и у складу са Уставом БиХ, међународним стандардима, већ путем политичких договора двију земаља.

- Ако БиХ, као мала земља, одговори на начин који је у складу са међународним правом, одбраниће своју међународно-правну позицију - истакао је Адемовић.

Ножица је навела да седам њихових клијената чије изручење тражи Турска дуги низ година бораве у БиХ, неки чак и 20 година и да су то наставници, професори, учитељи.

- Ниједан од наших клијената, а ни ми као њихови адвокати, нисмо добили ниједан документ, уз захтјев за депортацију - нагласила је Ножица.

Наводећи да ни против једног од њихових клијената никада није вођен ниједан поступак, ни у БиХ, ни у Турској, Ножица је рекла да се сада против ових лица, чија имена нису наведена даби им била заштићена људска права, води поступак за укидање боравишних дозвола.

- Служба за послове са странцима добила је листу имена, број пасоша и датум проглашења пасоша неважећим и ништа више. Није добила никаква рјешења, било какав доказ из којих разлога и да ли је стварно пасош проглашен неважећим - прецизирала је Ножица.

Према њеним ријечима, од ових турских држављана тражи се да донесу нови пасош, односно они се упућују да оду у Амбасаду Турске да им буду издати нови пасоши, гдје би им практично били одузети важећи, а не би били издати нови, јер се налазе на неким листама. Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган приликом прошлоседмичне посјете БиХ затражио је од Предсједништва БиХ изручење чланова ФЕТО, организације коју води Фетулах Гулен, а који се наводно могу довести у везу са покушајем државног удара у Турској 2016. године. Потом је из Министарства безбједности потврђено да је достављен списак са именима осам “гуленоваца” којима су турске власти поништиле пасоше.

Захтјеви за азил

Министар безбједности Драган Мектић рекао је јуче да ће ово министарство поступати у складу са Уставом и законима БиХ који регулишу ту област.

- Ми смо примили ту информацију о одређеном броју људи којима је поништена путна исправа у Турској, међутим, у међувремену десио се случај да су углавном сви ти држављани поднијели захтјев за азил овдје у БиХ и поступак улази у управни поступак. Све остале мјере и радње се заустављају до окончања поступка, односно окончања захтјева за азил - рекао је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана