“Gulenovci” veliki ispit za BiH

Željka Domazet
“Gulenovci” veliki ispit za BiH

Sarajevo - Ministarstvo pravde BiH nije primilo zahtjev da BiH Turskoj izruči državljane te zemlje koji su povezani sa organizacijom FETO, takozvane “gulenovce”, potvrđeno je “Glasu” u ovom ministarstvu.

Turska je juče obilježila tri godine od neuspjelog pokušaja vojnog udara protiv vlasti, a širom zemlje održavane su molitve i komemoracije za žrtve. Pravni zastupnici turskih državljana u BiH čije izručenje namjerava da zatraži zvanična Ankara rekli su juče u Sarajevu da zahtjev Turske ne smije da bude rješavan na nivou politike, već prava, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH. Nedim Ademović i Senka Nožica na konferenciji za medije naveli su da postoji strašan politički pritisak da institucije BiH ove slučajeve riješe, ne na pravni način, na način u skladu sa zakonima BiH i u skladu sa Ustavom BiH, međunarodnim standardima, već putem političkih dogovora dviju zemalja.

- Ako BiH, kao mala zemlja, odgovori na način koji je u skladu sa međunarodnim pravom, odbraniće svoju međunarodno-pravnu poziciju - istakao je Ademović.

Nožica je navela da sedam njihovih klijenata čije izručenje traži Turska dugi niz godina borave u BiH, neki čak i 20 godina i da su to nastavnici, profesori, učitelji.

- Nijedan od naših klijenata, a ni mi kao njihovi advokati, nismo dobili nijedan dokument, uz zahtjev za deportaciju - naglasila je Nožica.

Navodeći da ni protiv jednog od njihovih klijenata nikada nije vođen nijedan postupak, ni u BiH, ni u Turskoj, Nožica je rekla da se sada protiv ovih lica, čija imena nisu navedena dabi im bila zaštićena ljudska prava, vodi postupak za ukidanje boravišnih dozvola.

- Služba za poslove sa strancima dobila je listu imena, broj pasoša i datum proglašenja pasoša nevažećim i ništa više. Nije dobila nikakva rješenja, bilo kakav dokaz iz kojih razloga i da li je stvarno pasoš proglašen nevažećim - precizirala je Nožica.

Prema njenim riječima, od ovih turskih državljana traži se da donesu novi pasoš, odnosno oni se upućuju da odu u Ambasadu Turske da im budu izdati novi pasoši, gdje bi im praktično bili oduzeti važeći, a ne bi bili izdati novi, jer se nalaze na nekim listama. Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan prilikom prošlosedmične posjete BiH zatražio je od Predsjedništva BiH izručenje članova FETO, organizacije koju vodi Fetulah Gulen, a koji se navodno mogu dovesti u vezu sa pokušajem državnog udara u Turskoj 2016. godine. Potom je iz Ministarstva bezbjednosti potvrđeno da je dostavljen spisak sa imenima osam “gulenovaca” kojima su turske vlasti poništile pasoše.

Zahtjevi za azil

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić rekao je juče da će ovo ministarstvo postupati u skladu sa Ustavom i zakonima BiH koji regulišu tu oblast.

- Mi smo primili tu informaciju o određenom broju ljudi kojima je poništena putna isprava u Turskoj, međutim, u međuvremenu desio se slučaj da su uglavnom svi ti državljani podnijeli zahtjev za azil ovdje u BiH i postupak ulazi u upravni postupak. Sve ostale mjere i radnje se zaustavljaju do okončanja postupka, odnosno okončanja zahtjeva za azil - rekao je Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana