Гренел о најави Куртија: Таксе морају бити потпуно укинуте, САД не подржавају полумјере

Срна, Танјуг
Гренел о најави Куртија: Таксе морају бити потпуно укинуте, САД не подржавају полумјере

ПРИШТИНА - Специјални амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел саопштио је да САД не подржавају полумјере приштинског премијера Аљбина Куртија о дјелимичном укидању такса на робу из централне Србије и БиХ.

- Наша позиција је сасвим јасна - таксе морају бити потпуно укинуте. Курти прави озбиљну грешку - навео је Гренел на свом "Твитер" налогу.
Он је додао да је то јасно стављено до знања приштинском предсједнику Хашиму Тачију у Бијелој кући.

Курти је у четвртак на ванредној конференицји за медије у Приштини најавио укидање такси на увоз сировина из Србије и БиХ од 15. марта, а укидање свих такси од 1. априла на 90 дана.

Све то, како је рекао, биће реализовано ако Србија прекине кампању у свијету за повлачење признања независности Косова и обавеже се да ће покренути уклањање трговинских баријера с Косовом.
Он је рекао да је укидање такси на увоз сировина "знак добре воље за рјешавање проблема и односа", те да "очекује да Влада Србије одговори прекидом кампање и уклањањем осталих нетарифних препрека".
Курти је додао да ће, ако Србија позитивно одговори на овај позив, од 1. априла таксе бити у потпуности укинуте на период од 90 дана.
Он је рекао да ће, ако српска страна не одоговори поизитивно, таксе бити у потпуности враћене 15. јуна.
Додао је да "чује захтјеве међународних фактора", али је истакао да је његова дужност да штити интересе грађана Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана