Grenel o najavi Kurtija: Takse moraju biti potpuno ukinute, SAD ne podržavaju polumjere

Srna, Tanjug
Grenel o najavi Kurtija: Takse moraju biti potpuno ukinute, SAD ne podržavaju polumjere

PRIŠTINA - Specijalni američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel saopštio je da SAD ne podržavaju polumjere prištinskog premijera Aljbina Kurtija o djelimičnom ukidanju taksa na robu iz centralne Srbije i BiH.

- Naša pozicija je sasvim jasna - takse moraju biti potpuno ukinute. Kurti pravi ozbiljnu grešku - naveo je Grenel na svom "Tviter" nalogu.
On je dodao da je to jasno stavljeno do znanja prištinskom predsjedniku Hašimu Tačiju u Bijeloj kući.

Kurti je u četvrtak na vanrednoj konferenicji za medije u Prištini najavio ukidanje taksi na uvoz sirovina iz Srbije i BiH od 15. marta, a ukidanje svih taksi od 1. aprila na 90 dana.

Sve to, kako je rekao, biće realizovano ako Srbija prekine kampanju u svijetu za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i obaveže se da će pokrenuti uklanjanje trgovinskih barijera s Kosovom.
On je rekao da je ukidanje taksi na uvoz sirovina "znak dobre volje za rješavanje problema i odnosa", te da "očekuje da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka".
Kurti je dodao da će, ako Srbija pozitivno odgovori na ovaj poziv, od 1. aprila takse biti u potpunosti ukinute na period od 90 dana.
On je rekao da će, ako srpska strana ne odogovori poizitivno, takse biti u potpunosti vraćene 15. juna.
Dodao je da "čuje zahtjeve međunarodnih faktora", ali je istakao da je njegova dužnost da štiti interese građana Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana