Годишњица отварања масовне гробнице у Мркоњић Граду

Срна
Годишњица отварања масовне гробнице у Мркоњић Граду

БАЊАЛУКА - На Градском гробљу у Мркоњић Граду данас ће бити служен парастос и положени вијенци поводом 27 година од отварања масовне гробнице из које су ексхумирани посмртни остаци 181 српског цивила и борца убијених у нападу Хрватске војске, такозване Армије БиХ и ХВО-а 1995. године.

Полагање вијенаца на Градском гробљу предвиђено је у 11 часова, а обраћање званичника у 11.30 часова.

Из Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила саопштено је да ће на овај начин бити исказано поштовање према жртвама, али и огорчење због непроцесуирања ратног злочина који је хрватско-муслиманска војска извршила над српским народом Мркоњић Града.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је масовна гробница у Мркоњић Граду још један у низу свирепих и мучких злочина почињених над српским народом којем свједочи Српска, али и цјелокупан српски народ.

Током агресије оружаних снага Хрватске и Петог корпуса такозване Армије БиХ на 13 западнокрајишких општина Републике Српске у септембру и октобру 1995. године са вјековних огњишта протјерано је више од 120.000 Срба.

Убијено је 1.646 људи, а још 420 цивила и војника води се као нестало.

Током офанзиве на простор на коме је живјело углавном српско становништво дошло је до огромних разарања и људских жртава. Само у Мркоњић Граду утврђена је материјална штета од 680 милиона КМ.

Након што је Република Српска поново преузела подручје општине Мркоњић Град, у православном гробљу пронађена је масовна гробница са 181 тијелом звјерски убијених Срба.

Међу њима је био 81 цивил, од којих 10 жена, 97 бораца Војске Републике Српске и три припадника Министарства унутрашњих послова, а у мањим гробницама на подручју ове општине пронађено је још 176 тијела.

Отварање масовне гробнице и ексхумације почеле су 1. априла 1996. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана