Godišnjica otvaranja masovne grobnice u Mrkonjić Gradu

Srna
Godišnjica otvaranja masovne grobnice u Mrkonjić Gradu

BANjALUKA - Na Gradskom groblju u Mrkonjić Gradu danas će biti služen parastos i položeni vijenci povodom 27 godina od otvaranja masovne grobnice iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 181 srpskog civila i borca ubijenih u napadu Hrvatske vojske, takozvane Armije BiH i HVO-a 1995. godine.

Polaganje vijenaca na Gradskom groblju predviđeno je u 11 časova, a obraćanje zvaničnika u 11.30 časova.

Iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila saopšteno je da će na ovaj način biti iskazano poštovanje prema žrtvama, ali i ogorčenje zbog neprocesuiranja ratnog zločina koji je hrvatsko-muslimanska vojska izvršila nad srpskim narodom Mrkonjić Grada.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je masovna grobnica u Mrkonjić Gradu još jedan u nizu svirepih i mučkih zločina počinjenih nad srpskim narodom kojem svjedoči Srpska, ali i cjelokupan srpski narod.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština Republike Srpske u septembru i oktobru 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 120.000 Srba.

Ubijeno je 1.646 ljudi, a još 420 civila i vojnika vodi se kao nestalo.

Tokom ofanzive na prostor na kome je živjelo uglavnom srpsko stanovništvo došlo je do ogromnih razaranja i ljudskih žrtava. Samo u Mrkonjić Gradu utvrđena je materijalna šteta od 680 miliona KM.

Nakon što je Republika Srpska ponovo preuzela područje opštine Mrkonjić Grad, u pravoslavnom groblju pronađena je masovna grobnica sa 181 tijelom zvjerski ubijenih Srba.

Među njima je bio 81 civil, od kojih 10 žena, 97 boraca Vojske Republike Srpske i tri pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, a u manjim grobnicama na području ove opštine pronađeno je još 176 tijela.

Otvaranje masovne grobnice i ekshumacije počele su 1. aprila 1996. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana