Фонд здравства упутио отворено писмо послодавцима:Уплатите доприносе, угрожавате цијели систем

А.Ј.Р.
Фонд здравства упутио отворено писмо послодавцима:Уплатите доприносе, угрожавате цијели систем

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања РС још једном је позвао послодавце који не плаћају доприносе да искористе период до 31. јула и измире своје обавезе, како би радници и њихове породице могли несметано да користе права из здравственог осигурања.

У отвореном писму које је Фонд у петак упутио послодавцима наводи се да је недавна одлука Владе Српске, да се за грађане који су укидањем ванредне ситуације остали без здравственог осигурања обезбиједи финансирање здравствене заштите до 31. јула, произашла из поразне чињенице да за око 48.000 радника нису уопште уплаћивани доприноси у овој години.

- По укидању ванредне ситуације сви ти радници, као и чланови породице који су преко њих пријављени на осигурање, нису могли да користе здравствену заштиту на терет осигурања. Имајући у виду да је због несавјесног и незаконитог поступања послодаваца било и много трудница, дјеце и тешко обољелих, Влада РС је руководећи се интересима грађана и социјално одговорном политиком донијела одлуку да се послодавцима омогући још једна шанса да измирите законске обавезе - наводи се у писму.

Наглашавају да је поменутом одлуком прописано да су грађани и уплатиоци доприноса дужни да у наведеном периоду регулишу статус у обавезном здравственом осигурању о питању основа осигурања и уплата доприноса.

- Према Закону о обавезном здравственом осигурању услов за коришћење права на здравствену заштиту на терет обавезног здравственог осигурања јесте редовна уплата доприноса, без изузетака. Апсурдно је да било кога молимо да извршава своје законске обавезе, али то овог пута, као сервис грађана, чинимо искључиво због осигураника да нам се након 31. јула поново не деси иста ситуација као што је била по укидању ванредне ситуације, када је 100.000 грађана остало без права на здравствену заштиту. Молимо вас да овај апел схватите крајње озбиљно - стоји у писму Фонда у којем наводе да неплаћањем доприноса послодавци не ускраћују само своје раднике права на осигурања, већ доводе у питање комплетан здравствени систем и функционисање свих здравствених установа у Српској.

Послодавце подсјећају и да је неплаћање доприноса кривично дјело.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана