Fond zdravstva uputio otvoreno pismo poslodavcima:Uplatite doprinose, ugrožavate cijeli sistem

A.J.R.
Fond zdravstva uputio otvoreno pismo poslodavcima:Uplatite doprinose, ugrožavate cijeli sistem

BANjALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja RS još jednom je pozvao poslodavce koji ne plaćaju doprinose da iskoriste period do 31. jula i izmire svoje obaveze, kako bi radnici i njihove porodice mogli nesmetano da koriste prava iz zdravstvenog osiguranja.

U otvorenom pismu koje je Fond u petak uputio poslodavcima navodi se da je nedavna odluka Vlade Srpske, da se za građane koji su ukidanjem vanredne situacije ostali bez zdravstvenog osiguranja obezbijedi finansiranje zdravstvene zaštite do 31. jula, proizašla iz porazne činjenice da za oko 48.000 radnika nisu uopšte uplaćivani doprinosi u ovoj godini.

- Po ukidanju vanredne situacije svi ti radnici, kao i članovi porodice koji su preko njih prijavljeni na osiguranje, nisu mogli da koriste zdravstvenu zaštitu na teret osiguranja. Imajući u vidu da je zbog nesavjesnog i nezakonitog postupanja poslodavaca bilo i mnogo trudnica, djece i teško oboljelih, Vlada RS je rukovodeći se interesima građana i socijalno odgovornom politikom donijela odluku da se poslodavcima omogući još jedna šansa da izmirite zakonske obaveze - navodi se u pismu.

Naglašavaju da je pomenutom odlukom propisano da su građani i uplatioci doprinosa dužni da u navedenom periodu regulišu status u obaveznom zdravstvenom osiguranju o pitanju osnova osiguranja i uplata doprinosa.

- Prema Zakonu o obaveznom zdravstvenom osiguranju uslov za korišćenje prava na zdravstvenu zaštitu na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja jeste redovna uplata doprinosa, bez izuzetaka. Apsurdno je da bilo koga molimo da izvršava svoje zakonske obaveze, ali to ovog puta, kao servis građana, činimo isključivo zbog osiguranika da nam se nakon 31. jula ponovo ne desi ista situacija kao što je bila po ukidanju vanredne situacije, kada je 100.000 građana ostalo bez prava na zdravstvenu zaštitu. Molimo vas da ovaj apel shvatite krajnje ozbiljno - stoji u pismu Fonda u kojem navode da neplaćanjem doprinosa poslodavci ne uskraćuju samo svoje radnike prava na osiguranja, već dovode u pitanje kompletan zdravstveni sistem i funkcionisanje svih zdravstvenih ustanova u Srpskoj.

Poslodavce podsjećaju i da je neplaćanje doprinosa krivično djelo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana