Душко Ћутило, директор Фонда за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону: Солидарност не познаје границе

Ведрана Кулага Симић
Душко Ћутило, директор Фонда за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону: Солидарност не познаје границе

Српски народ у региону је доста повезан, а наша обавеза да кроз конкретну помоћ и пројекте помогнемо избеглим и расељеним лицима те да спознају да у нама, и на територији Аутономске покрајине Војводине и шире, имају искреног пријатеља.

Истакао је то за “Глас Српске” директор Фонда за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило. Ријеч је о установи основаној још 2006, а одлуком покрајинске Скупштине крајем децембра дотадашњи Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима је преименован у Фонд за избјегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Уз назив, добио је и нове надлежности, осим програма стамбеног збрињавања и економског оснаживања тих категорија грађана.

- Фонд наставља са ранијим програмом који се односи на оснаживање лица која живе на територији Аутономне покрајине Војводине, али радићемо и на додатном јачању веза са Србима у региону, односно у Словенији, Хрватској, Црној Гори, БиХ, Сјеверној Македонији, Румунији, Албанији и Мађарској - појаснио је Ћутило.

ГЛАС: Шта су приоритети за ову годину?

ЋУТИЛО: Предлагаћемо и подржавати културне, научне, спортске сарадње АП Војводине са организацијама и институцијама Срба у региону. Имаћемо и активности којима ћемо настојати да привредно повежемо наш народ, а посебан акценат је на очувању ћириличног писма и неговању идентитета Срба. Сви треба да негујемо и чувамо ћирилицу и мислим да смо на добром путу. С друге стране, реализовали смо неколико мера од почетка године, као што је куповина сеоских кућа са окућницама за лица у Војводини, два конкурса за економско оснаживање и друге. Угостили смо и представнике Савеза Срба у Словенији, у Црној Гори, Српској и Хрватској.

ГЛАС: Какве утиске носите из Српске? Недавно сте били у Бањалуци у склопу покрајинске делегације и разговарали са републичким врхом.

ЋУТИЛО: Снажан земљотрес који је погодио подручје Петриње и Глине у Хрватској оставио је последице и у деловима Српске. То је био и разлог да покрајинска Влада издвоји средства и покаже солидарност са народом који је претрпео велику штету. Обезбедили смо контејнере за њихов смештај, те новац за санирање стамбених објеката и верске објекте. Та солидарност је веома важна и она се видела. Морамо да будемо са људима увек, а посебно када им је помоћ потребна.

ГЛАС: Колико је српски народ међусобно повезан?

ЋУТИЛО:  Међусобне везе Срба су јаке. У Војводини живи велики број људи који воде порекло из многих крајева и ми смо управо, да бисмо повезали те људе са њиховим првим завичајем, оним у којем су рођени, покренули велику манифестацију “Сајам завичаја” која се показала као веома добра и коју бисмо могли поново да организујемо ове године ако то дозволи епидемиолошка ситуација, јер има интересовања. Ту се види спој свега, од културе, туризма, гастрономије до привреде, а то не престаје када се сајам заврши. Лично сам често у Српској и Бањалуци. Последњих година ме пословне обавезе вежу за тај град, а посебно је драг јер ме за њега везују породичне и пријатељске везе које су снажније од свега. Зато увек радо долазим и још радије се враћам.

Меморандуми

ГЛАС: Српска тијесно сарађује са надлежнима у покрајинској Влади и институцијама.

ЋУТИЛО: Част ми је била што сам био члан делегације која је разговарала са републичким званичницима. Добра сарадња Војводине и Српске се види. Владе имају потписане меморандуме о сарадњи, стална је комуникација и то је један од примера споразума о сарадњи који нису мртво слово на папиру. Фонд има потписан споразум са Републичким секретаријатом за расељена лица и миграције, као и многе друге сродне институције. Показујемо наше заједништво и жељу да са Српском имамо добре односе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана