Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu: Solidarnost ne poznaje granice

Vedrana Kulaga Simić
Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu: Solidarnost ne poznaje granice

Srpski narod u regionu je dosta povezan, a naša obaveza da kroz konkretnu pomoć i projekte pomognemo izbeglim i raseljenim licima te da spoznaju da u nama, i na teritoriji Autonomske pokrajine Vojvodine i šire, imaju iskrenog prijatelja.

Istakao je to za “Glas Srpske” direktor Fonda za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo. Riječ je o ustanovi osnovanoj još 2006, a odlukom pokrajinske Skupštine krajem decembra dotadašnji Fond za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima je preimenovan u Fond za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu. Uz naziv, dobio je i nove nadležnosti, osim programa stambenog zbrinjavanja i ekonomskog osnaživanja tih kategorija građana.

- Fond nastavlja sa ranijim programom koji se odnosi na osnaživanje lica koja žive na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, ali radićemo i na dodatnom jačanju veza sa Srbima u regionu, odnosno u Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Sjevernoj Makedoniji, Rumuniji, Albaniji i Mađarskoj - pojasnio je Ćutilo.

GLAS: Šta su prioriteti za ovu godinu?

ĆUTILO: Predlagaćemo i podržavati kulturne, naučne, sportske saradnje AP Vojvodine sa organizacijama i institucijama Srba u regionu. Imaćemo i aktivnosti kojima ćemo nastojati da privredno povežemo naš narod, a poseban akcenat je na očuvanju ćiriličnog pisma i negovanju identiteta Srba. Svi treba da negujemo i čuvamo ćirilicu i mislim da smo na dobrom putu. S druge strane, realizovali smo nekoliko mera od početka godine, kao što je kupovina seoskih kuća sa okućnicama za lica u Vojvodini, dva konkursa za ekonomsko osnaživanje i druge. Ugostili smo i predstavnike Saveza Srba u Sloveniji, u Crnoj Gori, Srpskoj i Hrvatskoj.

GLAS: Kakve utiske nosite iz Srpske? Nedavno ste bili u Banjaluci u sklopu pokrajinske delegacije i razgovarali sa republičkim vrhom.

ĆUTILO: Snažan zemljotres koji je pogodio područje Petrinje i Gline u Hrvatskoj ostavio je posledice i u delovima Srpske. To je bio i razlog da pokrajinska Vlada izdvoji sredstva i pokaže solidarnost sa narodom koji je pretrpeo veliku štetu. Obezbedili smo kontejnere za njihov smeštaj, te novac za saniranje stambenih objekata i verske objekte. Ta solidarnost je veoma važna i ona se videla. Moramo da budemo sa ljudima uvek, a posebno kada im je pomoć potrebna.

GLAS: Koliko je srpski narod međusobno povezan?

ĆUTILO:  Međusobne veze Srba su jake. U Vojvodini živi veliki broj ljudi koji vode poreklo iz mnogih krajeva i mi smo upravo, da bismo povezali te ljude sa njihovim prvim zavičajem, onim u kojem su rođeni, pokrenuli veliku manifestaciju “Sajam zavičaja” koja se pokazala kao veoma dobra i koju bismo mogli ponovo da organizujemo ove godine ako to dozvoli epidemiološka situacija, jer ima interesovanja. Tu se vidi spoj svega, od kulture, turizma, gastronomije do privrede, a to ne prestaje kada se sajam završi. Lično sam često u Srpskoj i Banjaluci. Poslednjih godina me poslovne obaveze vežu za taj grad, a posebno je drag jer me za njega vezuju porodične i prijateljske veze koje su snažnije od svega. Zato uvek rado dolazim i još radije se vraćam.

Memorandumi

GLAS: Srpska tijesno sarađuje sa nadležnima u pokrajinskoj Vladi i institucijama.

ĆUTILO: Čast mi je bila što sam bio član delegacije koja je razgovarala sa republičkim zvaničnicima. Dobra saradnja Vojvodine i Srpske se vidi. Vlade imaju potpisane memorandume o saradnji, stalna je komunikacija i to je jedan od primera sporazuma o saradnji koji nisu mrtvo slovo na papiru. Fond ima potpisan sporazum sa Republičkim sekretarijatom za raseljena lica i migracije, kao i mnoge druge srodne institucije. Pokazujemo naše zajedništvo i želju da sa Srpskom imamo dobre odnose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana