Дом народа ПС БиХ одбацио допуне закона: Помјерање рокова за плаћање ПДВ-а предложено без мишљења струке

Срна
Дом народа ПС БиХ одбацио допуне закона: Помјерање рокова за плаћање ПДВ-а предложено без мишљења струке

САРАЈЕВО- Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, након расправе по хитном поступку, нису данас на сједници у Сарајеву прихватили Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност (ПДВ).

Против приједлога су били делегати СНСД-а и ХДЗ-а, за су били делегати из реда бошњачког народа, док је делегат Младен Босић из СДС-а био суздржан.
Приједлог закона о допуни Закона о ПДВ-у, чији је предлагач посланик Денис Звиздић (СДА), Представнички дом усвојио је по хитном поступку.

Према том приједлогу, Савјет министара може, с циљем ублажавања ефеката економске кризе и других поремећаја у економији БиХ, донијети привремену одлуку о помјерању рока за подношење пријаве за плаћање ПДВ-а до посљедњег радног дана у мјесецу, на период који не може бити дужи од 90 дана.

У случају потребе, Савјет министара може продужити овај рок на додатних 90 дана.

Делегат у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је дa делегати СНСД-а не подржавају Приједлог закона јер оцјењују да представља популистички покушај прикупљања предизборних поена с једне, док с друге стране недостаје неопходан став и мишљење Управног одбора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, што је овај пут предлагач заобишао.

- Сваки пут пред изборе прво на шта се насрће је закон о ПДВ-у, у покушају да се приграби неки глас грађана на изборима. Други разлог је што закон није ишао уобичајеном процедуром - изјавила је Мајкићева.

Она је навела да је овакво понашање законодавне власти очекивано, те да је приликом доношења Закона о ПДВ-у донесена одлука да је једино Управни одбор УИО БиХ надлежан за промјене тог закона.

- Управни одбор УИО БиХ није видио овај закон. Чуо је за њега из медија - истакла је Мајкићева.

Она је рекла да су у Управном одбору људи који имају знања из области пореза, те да нико од њих није имао могућност да анализира како ће се измјене одразити и на кога.
- Зато данас устане делегат из Клуба СДА и каже то ће бити јако добро за грађане. Имате и друге који кажу да не знају како ће се то одразити. Како можете усвајати нешто што је сасвим нејасно до краја? - упитала је Мајкићева.

Она је оцијенила као лицемјерно да неко грађанима покушава помоћи измјенама Закона о ПДВ-у, а у исто вријеме их "гуши" са 660 милиона КМ средстава Међународног монетарног фонда.

- Није то ни први ни посљедњи пут, али то је лицемјерство оних који предлажу измјене закона о ПДВ-у - навела је Мајкићева.

Обраћајући се делегатима након расправе, Звиздић је рекао да није имао популистичке намјере приликом креирања овог приједлога и да му је стварна намјера била помоћ и подршка реалном сектору у БиХ на плану санирања посљедица епидемије вируса корона, при чему то не би утицало на ликвидност буџета институција БиХ.

Министар финансија и трезора Вјекослав Беванда рекао је да ће Приједлог закона о допуни Закона о ПДВ-у бити разматран на надлежним тијелима у првом реду Управном одбору Управе за индиректно опорезивање (УО УИО) БиХ и да се само тако може доћи до ваљаних законских рјешења.

- УО УИО је покренуо процедуру измјене закона о ПДВ-у, направио је широке консултације и на једној од наредних сједница биће предложене измјене и допуне закона о ПДВ-у, гдје ће се разматрати и иницијативе послодаваца - навео је Беванда.

Он је истакао да приликом доношења закона из области индиректних пореза и закона који пуне буџете свих нивоа власти треба поштовати процедуре.

Беванда је констатовао да је право посланика да иницирају овај приједлог закона али да Приједлог закона о допуни Закона о порезу на додату вриједност није дошао на мишљење ни УИО, ни Управном одбору УИО, ни Министарству финансија, нити Савјету министара.

- Скоро истовјетан захтјев био је упућен од ФБиХ по процедури, дошао је на УО УИО, а Управа се изјаснила и рекла да ће доћи до девастације јавних прихода - констатовао је Беванда.

Он је подсјетио да се ПДВ плаћа само на извршене робе и услуге.

- Овдје је створена магла да неко нешто мора плаћати, а није прометовао - рекао је Беванда.

Рад Тужилаштва БиХ

Делегати су примили су на знање Информацију о раду Тужилаштва БиХ за 2017. 2018. годину.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Гордана Тадић, одговарајући на питања и приговоре делегата током расправе, рекла је да није сва одговорност на Тужилаштву БиХ, те да и Суд БиХ има овлаштења и одговорност, али се и сагласила да констатацијама да поједини процеси дуго трају, те да ту праксу треба мијењати.

Душанка Мајкић, реплицирајући током расправе на наводе Младена Босића  да је главни проблем у БиХ нефункционисање правне државе за шта је као главног кривца окарактерисао Тужилаштво БиХ, те да треба мијењати законе, подсјетила је да од 2011. године траје покушај да се заврши структурални дијалог, и то узалуд.

- Нема договора у БиХ без договора кључних политичких актера - рекла је Мајкићева.
Она је истакла да је Влада Републике Српске настојала да убрза доношење новог закона о Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС=.
- Очито је да није постојао договор у Федерацији БиХ. Министар правде Републике Српске Антон Касиповић је у више наврата интервенисао. Предложили сте закон о ВСТС-у, али без усаглашености и знали сте како ће проћи у Дому народа. Република Српска је урадила све што је требала, заборавите структурални дијалог и крените испочетка! На структурални дијалог смо изгубили девет година - нагласила је Мајкићева.

Одговарајући Босићу  на тврдње да постоје предмети о корупцији на изборима Тадићева је појаснила да није све у надлежности Тужилаштва БиХ, те да се такве ствари рјешавају на бирачким мјестима гдје постоје страначки посматрачи.

- Ви тврдите да знате да имају такви предмети у ладицама. Па, реците ми молим Вас, код ког тужиоца да идем ја да провјерим је ли тај предмет заиста у ладици? - упитала је Тадићева.

Тадићева се сагласила да констатацијом делегата Средоја Новић (СНСД), који је рекао да судски процеси дуго трају, те да требају бити скраћени, као и да очекује да тужиоци имају више храбрости.

Новић је рекао да се зна ко је донио реформу правосуђа БиХ и ко је то инсталисао, те да су тужилаштва остала усамљена и нису била оспособљена за рад који данас имају.

- Очекујем да тужиоци имају више храбрости, да предмети не трају по пет или седам година. То је недопустиво, тужиоци морају имати храбрости без обзира на притисак јавности или политичара. Очекујем да кажете да ли имате довољан број тужилаца и какав је однос са полицијом - рекао је Новић.
Делегат Златко Милетић током расправе је рекао да ни полицијске агенције у БиХ нису биле спремне за спровођење реформе.
- Имали смо у закону посебне истражне радње, а да нико у БиХ није имао опреме за то. Мислим да главни тужилац ради врло тежак посао. Има тужилаца у Тужилаштву БиХ који не могу да испуне норму, значи не могу у току године да донесу пет одлука. Против њих треба да се предузму мјере кроз дисциплински поступак. Имамо довољно младих људи који то могу радити - поручио је Милетић.

Делегат Бариша Чолак (ХДЗ) сматра да се у наредном периоду хитно мора ићи у промјену легислативе.

- Ово што имамо у извјештају, можда није позитивно онолико колико смо очекивали, али када погледамо оно што смо имали прије пет или шест година и ово што имамо данас, треба бити искрен и рећи да ту има позитивних помака - оцијенио је Чолак.

Бројни извјештаји без подршке српских делегата

Делегати нису данас у Сарајеву примили на знање извјештаје о раду и пословању БХРТ-а и реализацији програмских планова за 2017. и 2018. годину, а на знање није примљен ни већи број извјештаја о раду институција и агенција БиХ.

Само је делегат Душанка Мајкић кратко дискутовала, истичући да је БХРТ годинама у великим финансијским и организационим проблемима, али да парламент БиХ никако да смогне снаге да се ухвати у коштац са тим.
Против свих ових аката била су сва четири делегата из СНСД-а, док је Младен Босић из СДС-а био уздржан.

Извјештаји о раду Савјета националних мањина БиХ за 2018. и 2019. годину нису добили довољан број гласова из Републике Српске, па ће ићи на усаглашавање.
Нису прихваћени и упућени су на усаглашавање и извјештаји о раду Независне комисије за праћење услова боравка у заводима, поступање и поштовање људских права лица над којима се извршавају кривичне санкције и друге мјере које је изрекао у кривичном поступку Суд БиХ, страни судови за дјела предвиђена Кривичним законом БиХ или међународним уговором чија је потписница БиХ или други суд у складу за законом БиХ за 2018. и 2019. годину.

Исту судбину доживјели су и извјештај о раду Независног одбора као независног тијела полицијске структуре БиХ за 2018. годину, извјештај о раду Одбора за жалбе грађана Парламентарне скупштине БиХ за 2018. годину, извјештај о раду парламентарног војног повјереника за 2018. годину, извјештај о раду Државне регулаторне комисије за електричну енергију за 2018. годину, као и извјештаји о стању радијационе и нуклеарне безбједности за 2017. и 2018. годину.

Ни извјештај о издатим дозволама и одбијеним захтјевима за издавање дозвола за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене за 2017. годину, као ни извјештај о реализацији издатих дозвола за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене у 2017. години нису добили потребан број гласова и иду на усаглашавање.
Дом народа није дао подршку ни низу извјештаја комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о приједлозима више закона, извјештаја институција и агенција БиХ, те ратификацији међународних протокола и споразума.

Извјештаји комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о извјештајима о прегледном стању финансијског пословања политичких странака у 2016. и 2017. години су усвојени.

Усвојени су и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности за ратификацију Протокола о измјенама и допунама Протокола између Савјета министара и Владе Саудијске Арабије о међусобној замјени некретнина - земљишта за изградњу дипломатских представништава у Сарајеву и Ријаду, као и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности за ратификацију Уговора између Савјета министара и Владе Кине о сарадњи у области здравља животиња и карантину.

Дом народа није дао сагласност за ратификацију Амандмана на Римски статут Међународног кривичног суда /Амандмани из Кампале, као ни за ратификацију Споразума између Савјета министара и влада осталих чланица Иницијативе за спремност и превенцију катастрофа у југоисточној Европи о аранжманима земље домаћина за Секретаријат Иницијативе за спремност и превенцију катастрофа у југоисточној Европи, те за ратификацију Конвенције о узајамној административној помоћи у порезним стварима.

Остали предложени споразуми добили су сагласност за ратификацију, при чему је клуб бошњачких делегата предложио одређени закључак у вези са давањем сагласности за ратификацију Споразума између Савјета министара и Владе Србије о сарадњи на реализацији Пројекта ауто-пута /брзе саобраћајнице Сарајево-Београд-Сарајево, али тај закључак иде на усаглашавање.
Расправа о неколико материјала са ознаком "повјерљиво" обављена је без присуства јавности, након чега је Дом народа окончао данашњу сједницу.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана