Додик: У суботу састанак са представницима "осморке"

Срна
Додик: У суботу састанак са представницима "осморке"

БАЊАЛУКА - Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је у Бањалуци да ће страначки преговори о формирању Савјета министара бити настављени у суботу, 10. децембра, састанком СНСД-а са представницима "осморке", а у понедјељак у Бањалуци са представницима ХДЗ-а БиХ.

-Свакако ће формирање Савјета министара бити брже него у претходним мандатима. Прецизираћемо наше односе, а након поједничних састанака до краја наредне седмице требало би да имамо заједнички на коме ћемо финализирати ствари - рекао је Додик данас новинарима.

Он је истакао да ће СНСД, ХДЗ БиХ и "осморка" бити основа новог структурисања заједничких институција и да се жели што је прије могуће ускладити буџет ових институција за наредну годину, односно ако не до краја године, онда у првих неколико седмица јануара.

-Очекивати је да до краја ове године БиХ добије кандидатски статус који није оно што је причано раније. То значи да нема аутоматског удаљавања лажног високог представника и страних судија из Уставног суда БиХ. Тражићемо, за шта постоји начелна сагласност саговорника, да буду деблокирани сви пројекти, које је блокирала СДА и њена политика - додао је Додик.

Према његовим ријечима, правосуђе би требало бити одговорније и сви се морају отргнути од мешетара.

-Правосуђе је у БиХ више зависно од амбасада Велике Британије и САД, него од људи који живе овдје. Покушаћемо начинити неки свој приступ који би подразумијевао да парламенти именују судије и тужиоце, а не одметнута група у Високом судском и тужилачком савјету БиХ - рекао је Додик.

Додик каже да се разговара и о заштити домаће производње, јер су слободне границе уништиле сточарску производњу у Српској и БиХ.

-Уколико нешто не учинимо ескалираће цијене до неслућених висина. Прелевмани су код нас веома ниски у односу на Европу, што је недопустиво. Мислим да за ово имамо разумијевање наших партнера - рекао је Додик.

Он сматра да је потребно афирмисати домаћу призводњу и да ће предложити да владе Српске и ФБиХ сачине уговор о заједничкој изградњи на ријеци Угар код Кнежева.

Додик је подсјетио да ће бити одржана заједничка сједница влада Српске и Србије.

Поновио је да се у БиХ треба примјењивати Устав и да је Српска спремна за дијалог.

-Основни принцип сарадње је да нико не спречава пројекте, али ни приједлог кадрова. Повјерење можемо изградити и можемо успоставити нову динамику. Република Српска не блокира ниједан пројекат у ФБиХ. Може се донијети одлука да дио новца из резерви БиХ буде искориштен за инвестиције на добробит свих, чиме ћемо скренути пажњу на заједничке пројекте, а не на свађу - каже Додик.

Нагласио је да је неразумно било заустављање пројеката у Српској, што је чинила СДА.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана