Dodik: U subotu sastanak sa predstavnicima "osmorke"

Srna
Dodik: U subotu sastanak sa predstavnicima "osmorke"

BANjALUKA - Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da će stranački pregovori o formiranju Savjeta ministara biti nastavljeni u subotu, 10. decembra, sastankom SNSD-a sa predstavnicima "osmorke", a u ponedjeljak u Banjaluci sa predstavnicima HDZ-a BiH.

-Svakako će formiranje Savjeta ministara biti brže nego u prethodnim mandatima. Preciziraćemo naše odnose, a nakon pojedničnih sastanaka do kraja naredne sedmice trebalo bi da imamo zajednički na kome ćemo finalizirati stvari - rekao je Dodik danas novinarima.

On je istakao da će SNSD, HDZ BiH i "osmorka" biti osnova novog strukturisanja zajedničkih institucija i da se želi što je prije moguće uskladiti budžet ovih institucija za narednu godinu, odnosno ako ne do kraja godine, onda u prvih nekoliko sedmica januara.

-Očekivati je da do kraja ove godine BiH dobije kandidatski status koji nije ono što je pričano ranije. To znači da nema automatskog udaljavanja lažnog visokog predstavnika i stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Tražićemo, za šta postoji načelna saglasnost sagovornika, da budu deblokirani svi projekti, koje je blokirala SDA i njena politika - dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, pravosuđe bi trebalo biti odgovornije i svi se moraju otrgnuti od mešetara.

-Pravosuđe je u BiH više zavisno od ambasada Velike Britanije i SAD, nego od ljudi koji žive ovdje. Pokušaćemo načiniti neki svoj pristup koji bi podrazumijevao da parlamenti imenuju sudije i tužioce, a ne odmetnuta grupa u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH - rekao je Dodik.

Dodik kaže da se razgovara i o zaštiti domaće proizvodnje, jer su slobodne granice uništile stočarsku proizvodnju u Srpskoj i BiH.

-Ukoliko nešto ne učinimo eskaliraće cijene do neslućenih visina. Prelevmani su kod nas veoma niski u odnosu na Evropu, što je nedopustivo. Mislim da za ovo imamo razumijevanje naših partnera - rekao je Dodik.

On smatra da je potrebno afirmisati domaću prizvodnju i da će predložiti da vlade Srpske i FBiH sačine ugovor o zajedničkoj izgradnji na rijeci Ugar kod Kneževa.

Dodik je podsjetio da će biti održana zajednička sjednica vlada Srpske i Srbije.

Ponovio je da se u BiH treba primjenjivati Ustav i da je Srpska spremna za dijalog.

-Osnovni princip saradnje je da niko ne sprečava projekte, ali ni prijedlog kadrova. Povjerenje možemo izgraditi i možemo uspostaviti novu dinamiku. Republika Srpska ne blokira nijedan projekat u FBiH. Može se donijeti odluka da dio novca iz rezervi BiH bude iskorišten za investicije na dobrobit svih, čime ćemo skrenuti pažnju na zajedničke projekte, a ne na svađu - kaže Dodik.

Naglasio je da je nerazumno bilo zaustavljanje projekata u Srpskoj, što je činila SDA.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana