Додик: У наредних седам дана договор око деблокаде средстава

Срна
Додик: У наредних седам дана договор око деблокаде средстава

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Лидер СНСД-а Милорад Додик најавио је данас да ће у наредних седам дана експерти странака које су у власти на нивоу БиХ организовати састанак на коме ће се договорити о деблокади свих средстава да би се убацили у функционисање у привредни, финансијски и сваки други систем.

"Договорили смо да се сви развојни пројекти на простиору цијеле БиХ ставе у процедуре на одлучивање и да се сходно готовости тих пројеката буде спремно за доношење конкретних одлука на пројекте у Републици Српској и Федерацији БиХ, као и Брчко дистрикту", истакао је Додик након састанка политичких партнера у власти на нивоу БиХ - СНСД-а, ХДЗ-а БиХ, СДП-а БиХ и Народа и правде /НиП/.

Додик је појаснио да постоји тотална спорост у реализацији одобрених одлука, тако да има значајан проблем обима нереализованих средстава који се задржавају годину, двије, па и више а нису повучене за пројекте који се одобре.

Према његовим ријечима договрено је и да сваког мјесеца у задњој декади буде одржан састанак политичких партнера на нивоу БиХ, односно да домаћин буде сваки пут неко од партнера.

"То ће сада бити структуре бошњачког народа и они ће одредити када и гдје ће бити у априлу", рекао је Додик, те додао да то гарантује боље разумијевање, да не буде претпоставки.

Он је навео да српска страна не жели да прави сукобе, те додао да још постоји снажан почетни ентузијазам који се одржава управо кроз ефекте реализације свих питања.

"Желимо да видимо што је прије могуће формирање Владе ФБиХ, чиме би имали попуњену структуру и то наравно предвођену /лидером СДП-а Нермином/ Никшићем, која одражава и ову структуру, а то је углавном и попуна за сву структуру на нивоу БиХ, са нивоа ентитета", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, у наредном периоду ће се изнаћи нове методе усаглашавања различитих нивоа власти, да не буде то само потписивање, преписивање или погрешно разумијевање.

Он је поновио да је задовољан усвајањем буџета на нивоу БиХ, јер је то претпоставка рада свих оргна.

"Људи који раде у заједничким институцијама имаће прилику да осјете бенефите, првом исплатом плате, јер је предвиђено повећање", истакао је Додик.

 

Додик: Задовољан сам оним што је до сада учињено

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је данас, након састанка са политичким партнерима на нивоу БиХ, да је задовољан оним што је до сада учињено, оцијенивши да су односи са партнерима на власти коректни.

Након састанка представника СНСД-а, ХДЗ-а, СДП БиХ и Народа и правде /НиП/, Додик је рекао новинарима у Источном Сарајеву да је разговарано о кадровским питањима, односно попуњавању упражњених мјеста које се врши у складу са договором и расписивањем конкурса за та мјеста.

Он је подсјетио да је данас усвојен Буџет БиХ за текућу годину, упоредивши то са ранијим годинама, када је, навео је, то била ствар мрцварења и политичког неслагања у БиХ.

Додик је навео да треба видјети како ће данас усвојени буџет на оперативном нивоу функционисати и остваривати се, оцијенивши да је то, такође, резултат коректних односа између политичких партнера.

Лидер СНСД-а нагласио је да је данас разговарано и о будућој мапи кретања овог партнерства.

"У том погледу сложили смо се да креирамо важан састанак са представницима ЕУ о томе како и шта учинити и шта ЕУ са становишта онога што очекује од БиХ мисли да треба да се учини овдје, а да ми видимо видљиве бенефите, не да нам се стално испоручују захтјеви који су нејасни и далеки у погледу тих бенефита", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана