Додик: Никада веће јединство између Српске, Србије и СПЦ

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да никада није било веће јединство него данас између Републике Српске, Србије и Српске православне цркве /СПЦ/.


Додик је на Свечаној академији у Бањалуци, поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, истакао да је српски народ увијек бранио своју слободу.

“Наше писмо је било потребно да сачувамо свој идентитет. Један горостас за наш народ, а то је СПЦ, учинила је све да очува наш језик, писмо, наш говор, крсну славу, идентитет. Да није било СПЦ и њене борбе, изгубили би свој идентитет још за вријеме Османског царства”, поручио је Додик.

Додик је рекао да је српски народ данас поносан зато што СПЦ дјелује јединствено и не жели ништа више од других, али не жели ни да је спречавају у Црној Гори или сатанизују у Хрватској, а да има и оних који покушавају и овдје да јој нешто приговоре.

“Никада није било чистије и правичније јединство између два института српских држава Републике Српске и Србије и СПЦ свако у својој мисији и у својим обавезама”, напоменуо је Додик.

Додик је рекао да је несаломиво то јединство које неће бити напуштено и да је српско јединство претеча многих тежњи.

“Поносан сам што припадам политичарима и члановима парламента Републике Српске који је донио одлуку о формирању и проглашењу Републике Српске”, истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је рекао да је Републике Српска гарант слободе српског народна на овим просторима.

“Не можемо да прихватимо било какво туторство које би ишло за тим да нас натјерају да живимо у нежељној земљи ради неких идеја остаршћеника, људи из различитих свејтски кабинета који желе овдје да нас приморају да живимо са Бошњацима и Хрватима у условима који су готово немогући”, нагласио је Додик.

Он је указао да је зато важно да су Срби освојили још једну слободу и да Србија и Српска имају заједнички празник - Дан српског јединства.

“Поносни смо да данас заједно са Србијом славимо Дан српског јединства. У историји су нас увијек спречавали да то урадимо”, истакао је Додик.

Додик је рекао да ће скупштине Републике Српске и Србије сутра усвојити јединствен закон о заштити српског језика и писма.

Он је додао да је поносан што припада екипи политичара која је заједно са предсједником Србије Александром Вучићем дошла до овог дана и изабрала 15. септембар који се обиљежава и слави.

“Срби су увијек тежили јединству, кључна српска ријеч у историји је слобода и јединство. Српски народ је увијек слободу освајао и никада је није заржававао само за себе, већ је дијелио и са другима као што је то учињено 1918. године наивно вјерујући да ослобађамо Хрвате, Словенце, муслимане”, подсјетио је Додик.

Додик је рекао да је у Првом свјетском рату пола српске мушке популације изгинуло, 36 одсто укупног становништва, а српски народ је ту слободу дијелио са другима занесен идејом братства, што је другима само био историјски предах.

Он је навео да су Срби 1941. поново бранили своју слободу, те деведесетих година када је најмоћнија сила свијета НАТО бомбардовала Републику Српску и Србију.

Он је рекао да Република Српска, обиљежавајући Дан српског јединства, слободе и националне заставе, може да се похвали са много ствари и да Република Српска постиже изванредне резултате у економији.

“Раст домаћег бруто производа у Српској у овој години у односу на прошлу је већи за 10 одсто. Имамо вишак прихода који се мјери ставкама од 10 до 14 одсто за различите порезе, те рекордан број запослених од када се мјери у Републици Српској”, навео је Додик.

Он је рекао да Република Српска има највећу стопу покривености увоза извозом која је подигнута на 80 одсто, док је прије неколико година покривеност била 32 одсто.

“У Републици Српској данас домаћи производ износи 12 милијарди КМ, а када је СНСД преузимао власт био је 4,3 милијарде КМ. То говори о нашим кретањима и нашим успјесима”, нагласио је Додик.

Он је указао да ту треба додати и добру сарадњу са Србијом која се остварује са људима окупљеним око предсједника Александра Вучића, за кога је истакао да је маркантна фигура политичког живота код Срба који је Србију подигао до мјере успјеха, уважавања и који је допринио да је Србија данас уважени фактор регионалних, европских и свјетских збивања.

“Наш једини цивилизацијски напредак је могућ ако смо у оквиру нашег српског националног јединства. То је показала историја, садашњост и нема разлога да се сумња да је то и наша будућност”, напоменуо је Додик.

Он је рекао да ће Република Српска осигурати свој “субјективитет, статус независности којем тежимо”.

“Не морамо да узмемо пушке за то, учинићемо све то на политичком плану. То је једино реално и могуће у оквиру БиХ која не може да фуинкционише”, поручио је Додик.

Додик је указао да су сви пројекти Запада, високи представник, људи из разних канцеларија који овдје долазе, били антисрпски и у функцији укидања Републике Српске.

“Изборили смо се у немогућим околностима да Република Српска функционише, да има право на своје празнике, своје писмо, своје институције и да има право да воли Србију”, истакао је Додик.

Додик је рекао да је слобода српског народа увијек била везана за државу, истичући да Срби не разумију слободу без државе.

“Срби су схватили од 1941. до 1945. године, поготово у Јасеновцу да ако немаш државе, онда су за Србе спремљени концентрациони логори. Република Српска је гарант слободе српског народа на овим просторима”, рекао је Додик.

Он је додао да су заједничка изградња ауто-пута са Србијом и помоћ коју пружа Србија у томе доказ српског јединства и постојања.

“Увјерен сам да само заједно можемо ићи са јаком Србијом и јаком Републиком Српском”, истакао је Додик.

Додик је рекао да је прошли вијек био вијек страдања српског народа, а да овај вијек треба да буде вијек српског уједињења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана