Додик: Нема ништа спорно са земљиштем на којем је планирана градња болнице

Срна
Додик: Нема ништа спорно са земљиштем на којем је планирана градња болнице

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је по питању градње болнице у Требињу све урађено у складу са законом, да нема ништа спорно са земљиштем на којем је планирана градња, те да су испоштоване све процедуре

Додик је навео да је Српска спремна да исплати сваку врсту надокнаде свима којима је имовина одузета, али уколико се за то стекну законски услови.

"Законски услови за то тренутно не постоје и ми овдје радимо са пуним законским правом и процедурама које су испоштоване", рекао је Додик новинарима у Требињу.

Он је подсјетио да је Република Српска прије 15-ак година донијела Закон о реституцији, који је укинуо ОХР, а којим је предвиђено да се имовина или накнада обезбиједи за свакога коме је одузето власништво након другог засједања АВНОЈ-а.

"Високи представник је удовољио захтјевима муслимана и укинуо тај закон, и ми у суштини сада немамо регулисано то питање, али због тога не може да стане држава", рекао је Додик.

Он је позвао оне који потражују своје земљиште да то и даље раде поштујући процедуре, те навео да тренутно не постоје услови за исплату накнаде јер нису препознати као активни власници земље на којој је планирана градња болнице.

"Можда је ово процес који многима није јасан, али имам потребу да објасним да је све у складу са законом, и да ће, наравно, бити оних који остваре право на насљеђе, и они ће се појавити пред државом и држава ће им исплатити адекватне накнаде", рекао је Додик.

Додик је рекао да муслимани у БиХ траже закон о реституцији који би покрио период од датума када је Аустроугарска прогласила анексију БиХ, што би значило много веће проблеме него што имају данас.

"Поштујем њихове захтјеве, разумијем шта је насљеђе, али у овом тренутку је тако. Република Српска то није учинила њима, већ је то урадила нека друга држава", рекао је Додик.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана