Додик након састанка у Мостару: Сада се питања стављају на дневни ред и траже рјешења

Танјуг
Foto: Кликс

МОСТАР - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да је задовољан партнерством са ХДЗ-ом БиХ и странкама "тројке".

Додик је, након састанка делегација СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДП-а БиХ у Мостару, рекао да је атмосфера била обећавајућа и потпуно другачија од оне из прошлих времена.

"Кад је била СДА и кад смо сваки дан очекивали ударце од њих па смо узвраћали. Сад се питања стављају на дневни ред и онда се гледа да се ријеше. Задовољан сам овим партнерством" нагласио је он.

Додик  је најавио да ће заједничка сједница влада Републике Српске и ФБиХ бити одржана у четвртак, 8. јуна и да ће на дневном реду те сједнице бити заједничка питања.

Такође  је истакао да је чињеница да је формиран Савјет министара и да је формирана Влада ФБиХ и да су створени сви неопходни услови да се, у складу са Уставом БиХ и надлежностима могу доносити одлуке и координисати у оквиру Механизма координације за европска питања.

Делегације странака које формирају власт на државном нивоу договориле су данас да формирају радну групу која ће радити на измјенама Изборног закона БиХ што је дио коалиционог договора.

Након састанка су се медијима обратили предсједници СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а Драган Човић и СДП-а Нермин Никшић. Речено је да су разговарали о будућој динамици рада нове власти на државном нивоу, али и неизбјежним изборним реформама.

"Данас смо договорили и да дамо по једну особу која би кренула са припремом Изборног закона. И дали смо. Могуће да ће први дио бити у вези са ЦИК-ом, механизамом провођења избора, али ће на ред доћи и све друге теме, јер је наша обавеза у шест мјесеци након успоставе вијести то донијети", рекао је Човић.

Он је навео да тај тим за припрему измјена Изборног закона чине Нерин Диздар испред СДП-а, Средоје Новић испред СНСД-а и Даријана Филиповић испред ХДЗ-а.

Циљ данашњег састанка био је и да се, како каже Човић, покуша створити "један прихватљивији и учинковитији амбијент рада извршне власти у БиХ и ФБиХ".

Предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић изјавио је у Мостару да међу партнерима у власти на нивоу БиХ постоји "фина енергија и синергија" за наставак реформи у земљи, те додао да ће се то наставити у наредном периоду.

"Свакако да нам предстоји даљи наставак на путу реформи и када је БиХ у питању и ФБиХ. На добром смо путу", рекао је Никшић у Мостару, након састанка са лидерима СНСД-а Милорадом Додиком и ХДЗ-а Драганом Човићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана