Dodik nakon sastanka u Mostaru: Sada se pitanja stavljaju na dnevni red i traže rješenja

Tanjug
Foto: Kliks

MOSTAR - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je zadovoljan partnerstvom sa HDZ-om BiH i strankama "trojke".

Dodik je, nakon sastanka delegacija SNSD-a, HDZ-a BiH i SDP-a BiH u Mostaru, rekao da je atmosfera bila obećavajuća i potpuno drugačija od one iz prošlih vremena.

"Kad je bila SDA i kad smo svaki dan očekivali udarce od njih pa smo uzvraćali. Sad se pitanja stavljaju na dnevni red i onda se gleda da se riješe. Zadovoljan sam ovim partnerstvom" naglasio je on.

Dodik  je najavio da će zajednička sjednica vlada Republike Srpske i FBiH biti održana u četvrtak, 8. juna i da će na dnevnom redu te sjednice biti zajednička pitanja.

Takođe  je istakao da je činjenica da je formiran Savjet ministara i da je formirana Vlada FBiH i da su stvoreni svi neophodni uslovi da se, u skladu sa Ustavom BiH i nadležnostima mogu donositi odluke i koordinisati u okviru Mehanizma koordinacije za evropska pitanja.

Delegacije stranaka koje formiraju vlast na državnom nivou dogovorile su danas da formiraju radnu grupu koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH što je dio koalicionog dogovora.

Nakon sastanka su se medijima obratili predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović i SDP-a Nermin Nikšić. Rečeno je da su razgovarali o budućoj dinamici rada nove vlasti na državnom nivou, ali i neizbježnim izbornim reformama.

"Danas smo dogovorili i da damo po jednu osobu koja bi krenula sa pripremom Izbornog zakona. I dali smo. Moguće da će prvi dio biti u vezi sa CIK-om, mehanizamom provođenja izbora, ali će na red doći i sve druge teme, jer je naša obaveza u šest mjeseci nakon uspostave vijesti to donijeti", rekao je Čović.

On je naveo da taj tim za pripremu izmjena Izbornog zakona čine Nerin Dizdar ispred SDP-a, Sredoje Nović ispred SNSD-a i Darijana Filipović ispred HDZ-a.

Cilj današnjeg sastanka bio je i da se, kako kaže Čović, pokuša stvoriti "jedan prihvatljiviji i učinkovitiji ambijent rada izvršne vlasti u BiH i FBiH".

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić izjavio je u Mostaru da među partnerima u vlasti na nivou BiH postoji "fina energija i sinergija" za nastavak reformi u zemlji, te dodao da će se to nastaviti u narednom periodu.

"Svakako da nam predstoji dalji nastavak na putu reformi i kada je BiH u pitanju i FBiH. Na dobrom smo putu", rekao je Nikšić u Mostaru, nakon sastanka sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i HDZ-a Draganom Čovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana