Додик: Измјена Дејтона значила би да Српска више није у БиХ

Срна, Танјуг
Додик: Измјена Дејтона значила би да Српска више није у БиХ

БЕОГРАД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће било каква прича о промјени Дејтонског мировног споразума представљати смртну пресуду БиХ и да би то значило да Република Српска више није у БиХ.

- Република Српска нема намјеру разговарати о било чему осим о повратку на изворни Дејтонски споразум и уставне надлежности - рекао је Додик на конференцији за новинаре у Београду након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем.

Напомиње да је међународна заједница девастирала Дејтонски мировни споразум.

- Србија је гарант Дејтонског споразума, али је она одстрањена из важног тијела као што је Савјет за спровођење мира (ПИК), у којем су неке друге земље. ПИК је заједно са високим представником декласирао Дејтонски споразум и он је урушен - нагласио је Додик.

Додао је да ће српски представници у институцијама БиХ радити на томе да проблем у вези са границом између Бих и Србије буде ријешен што прије.

- БиХ има проблеме у вези са дефинисањем границе и српски представници у институцијама БиХ стоје на становишту да је захтјев Србије оправдан - рекао је Додик.

Вучић је истакао да је насушна потреба српског народа очување мира и политичке стабилности. Додао је да су он и Додик договорили да се уради све што је у њиховој моћу да се у потпуности очувају политичка стабилност и мир.

Вучић је нагласио да је Дејтонски мировни споразум од историјског значаја, јер је то било једино могуће рјешење у коме су сви губили и сви помало добијали и једино такав споразум могао је да очува мир на територији БиХ. Додао је да је у разговору са Додиком истакао да ће Србија прихватити сваку одлуку о Дејтонском споразуму којој се сагласе сва три народа у БиХ.

- За Србију је нарочито важан став нашег народа у Републици Српској и Србија ће следити став српског народа у РС и БиХ. Ниједан од три народа у БиХ не може да намеће одлуку о промени Дејтонског споразума, нити било ко са стране може да утиче на Дејтонски споразум без сагласности сва три народа који живе у БиХ - закључио је Вучић.

Председник Србије је пренио да се разговарало и о положају Срба у региону и да су он и Додик подржали залагање Српске православне цркве за очување српских светиња у Црној Гори.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана