Dodik: Izmjena Dejtona značila bi da Srpska više nije u BiH

Srna, Tanjug
Dodik: Izmjena Dejtona značila bi da Srpska više nije u BiH

BEOGRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da će bilo kakva priča o promjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavljati smrtnu presudu BiH i da bi to značilo da Republika Srpska više nije u BiH.

- Republika Srpska nema namjeru razgovarati o bilo čemu osim o povratku na izvorni Dejtonski sporazum i ustavne nadležnosti - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Napominje da je međunarodna zajednica devastirala Dejtonski mirovni sporazum.

- Srbija je garant Dejtonskog sporazuma, ali je ona odstranjena iz važnog tijela kao što je Savjet za sprovođenje mira (PIK), u kojem su neke druge zemlje. PIK je zajedno sa visokim predstavnikom deklasirao Dejtonski sporazum i on je urušen - naglasio je Dodik.

Dodao je da će srpski predstavnici u institucijama BiH raditi na tome da problem u vezi sa granicom između Bih i Srbije bude riješen što prije.

- BiH ima probleme u vezi sa definisanjem granice i srpski predstavnici u institucijama BiH stoje na stanovištu da je zahtjev Srbije opravdan - rekao je Dodik.

Vučić je istakao da je nasušna potreba srpskog naroda očuvanje mira i političke stabilnosti. Dodao je da su on i Dodik dogovorili da se uradi sve što je u njihovoj moću da se u potpunosti očuvaju politička stabilnost i mir.

Vučić je naglasio da je Dejtonski mirovni sporazum od istorijskog značaja, jer je to bilo jedino moguće rješenje u kome su svi gubili i svi pomalo dobijali i jedino takav sporazum mogao je da očuva mir na teritoriji BiH. Dodao je da je u razgovoru sa Dodikom istakao da će Srbija prihvatiti svaku odluku o Dejtonskom sporazumu kojoj se saglase sva tri naroda u BiH.

- Za Srbiju je naročito važan stav našeg naroda u Republici Srpskoj i Srbija će slediti stav srpskog naroda u RS i BiH. Nijedan od tri naroda u BiH ne može da nameće odluku o promeni Dejtonskog sporazuma, niti bilo ko sa strane može da utiče na Dejtonski sporazum bez saglasnosti sva tri naroda koji žive u BiH - zaključio je Vučić.

Predsednik Srbije je prenio da se razgovaralo i o položaju Srba u regionu i da su on i Dodik podržali zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje srpskih svetinja u Crnoj Gori.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana