Ђоковић: Ово је испуњење сна, невјероватно је шта сам успио

Агенције
Ђоковић: Ово је испуњење сна, невјероватно је шта сам успио

ПАРИЗ - Новак Ђоковић други пут у каријери освојио је Ролан Гарос и тако стигао до 19. гренд слем трофеја у каријери. Српски ас и најбољи тенисер свијета у финалу Отвореног првенства Француске савладао је Грка Стефаноса Циципаса послије велике борбе у пет сетова, 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 и драме која је трајала четири часа и 12 минута.

 Послије још једног епског и веома напорног меча са Рафаелом Надалом и побједе у полуфиналу са 3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2 сви Ђоковићеви навијачи су се прибојавали да ли је друга побједа српског аса над Шпанцем у Булоњској шуми оставила трага и да ли ће се успјети регенерисати до великог финала. Међутим, успио је да дође до тријумфа и то након што је Грк, коме је ово било прво гренд слем финале, неочекивано повео са 2:0 у сетовима. Ипак, услиједио је сјајан преокрет и други трофеј најбољег тенисера свијета освојен у Паризу. Тако је постао први тенисер у опен ери који је бар по два пута освајао сваки гренд слем, а ово му је била 84. титула у каријери.

Када се тријумфима у Паризу дода девет Аустралијен опена, пет Вимблдона и три УС опена, Србин је дошао до 19. гренд слем титуле и сада је само на корак од двојца који је сакупио по 20 - Швајцарца Роџера Федерера и Надала. С обзиром на то да су сада на реду три гренд слема (Вимблдон, УС опен и Аустралијен опен) који, објективно, Ђоковићу више леже од Ролан Гароса, може се очекивати да већ послије њих најбољи тенисер свијета не само сустигне већ и претекне поменути двојац. Јер Федерер се послије трећег кола повукао из Париза да би се што боље припремио за Вимблдон, али је велико питање колико и тамо може, док Надал на осталим подлогама није ни близу јак колико је то на шљаци.

- Захвалио бих свима, прије свега породици и мом тиму, који су ми помогли да будем у овом мечу. Девет часова тениса у посљедња два дана било је јако тешко физички издржати, али веровао сам у своје могућности. Ово је још један сан који сам овде успео да испуним - нагласио је Ђоковић послије освајања титуле на терену “Филип Шатрије”.

Сам финални меч личио је много на онај из осмине финала са Лоренцом Музетијем, када је млади Италијан повео са 2:0 у сетовима, а послије тога је на терену постојао само један играч, Ђоковић.

Први сет био је прилично изједначен и када је Србин направио брејк у 11. гему, чинило се да је близу освајања првог сета. Међутим, Циципас је направио рибрејк и изједначио на 6:6. На почетку тај-брејка много боља игра Грка, који је повео са 3:0 уз два мини-брејка, потом и са 4:0. Ђоковић је смањио на 2:4, Циципас повео са 5:2, али су потом услиједила четири узастопна поена броја један за предност од 6:5. Своја два сервиса Грк је реализовао, а потом је Ђоковић погријешио и изгубио тај-брејк са 6:8, али и први сет.

На почетку другог сета Циципас је одмах направио брејк, а нови је услиједио у седмом гему, што је Грку било довољно да мирно приведе овај период игре крају и слави са 6:2.

И тек у четвртом гему трећег сета коначно је Ђоковић направио први брејк за предност од 3:1, коју је успио да сачува и на крају слави са 6:3 те смањи предност ривала. До изједначења је дошао још лакше, са два брејка на почетку четвртог сета, за лаганих 4:0 и на крају 6:2.

У петом сету Циципас је успио да освоји први гем на свој сервис, али не и други и тада је Ђоковић повео са 2:1, убрзо и са 3:1. Послије тога играо је мирно и сталожено водећи, прије свега, рачуна о свом сервису и то му је донијело тријумф од 6:4, али и велико славље најбољег тенисера у Граду свјетлости на које је чекао пет година, колико је протекло од освајања његовог првог Ролан Гароса.

Парови

У конкуренцији мушких парова славили су Французи Пјер Иго Ербер и Николас Мау, који су у финалу послије велике борбе савладали Казахстанце Александера Бублика и Андреја Голубјева са 4:6, 7:6 (1), 6:4. Код мјешовитих парова титулу је освојила америчко-британска комбинација Дезире Крајчик/Џо Селзбури који су савладали руски пар Елена Веснина/Аслан Карачев са 2:6, 6:4, 10:5.

Шести пут

Ово је било шести пут у каријери да Србин надокнади два сета заостатка на неком од гренд слемова, други пут на овом турниру. Први пут је то урадио 2005. године, када је у другом колу Вимблдона елиминисао Шпанца Гиљерма Гарсију Лопеса са 3:6, 3:6, 7:6 (5), 7:6 (3), 6:4, а на наредни је чекао шест година. Било је то у полуфиналу УС опена када је савладао Роџера Федерера са 6:7 (7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5. Трећи пут је то урадио већ сљедеће године на Ролан Гаросу, када је елиминисао Италијана Андреаса Сепија са 4:6, 6:7 (5), 6:3, 7:5, 6:3 у осмини финала. У истој рунди, 2015. године на Вимблдону је побиједио Кевина Андерсона са 6:7 (6), 6:7 (6), 6:1, 6:4, 7:5, а на пети тријумф чекао је до меча осмине финала овогодишњег Ролан Гароса и дуела са Италијаном Лоренцом Музетијем у којем је славио са 6:7 (7), 6:7 (2), 6:1, 6:0, 4:0 (предаја).

Merci beaucoup #RolandGarros pic.twitter.com/9sec67ivN0

— Novak Djokovic (@DjokerNole) June 13, 2021

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана