Đoković: Ovo je ispunjenje sna, nevjerovatno je šta sam uspio

Agencije
Đoković: Ovo je ispunjenje sna, nevjerovatno je šta sam uspio

PARIZ - Novak Đoković drugi put u karijeri osvojio je Rolan Garos i tako stigao do 19. grend slem trofeja u karijeri. Srpski as i najbolji teniser svijeta u finalu Otvorenog prvenstva Francuske savladao je Grka Stefanosa Cicipasa poslije velike borbe u pet setova, 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 i drame koja je trajala četiri časa i 12 minuta.

 Poslije još jednog epskog i veoma napornog meča sa Rafaelom Nadalom i pobjede u polufinalu sa 3:6, 6:3, 7:6 (4), 6:2 svi Đokovićevi navijači su se pribojavali da li je druga pobjeda srpskog asa nad Špancem u Bulonjskoj šumi ostavila traga i da li će se uspjeti regenerisati do velikog finala. Međutim, uspio je da dođe do trijumfa i to nakon što je Grk, kome je ovo bilo prvo grend slem finale, neočekivano poveo sa 2:0 u setovima. Ipak, uslijedio je sjajan preokret i drugi trofej najboljeg tenisera svijeta osvojen u Parizu. Tako je postao prvi teniser u open eri koji je bar po dva puta osvajao svaki grend slem, a ovo mu je bila 84. titula u karijeri.

Kada se trijumfima u Parizu doda devet Australijen opena, pet Vimbldona i tri US opena, Srbin je došao do 19. grend slem titule i sada je samo na korak od dvojca koji je sakupio po 20 - Švajcarca Rodžera Federera i Nadala. S obzirom na to da su sada na redu tri grend slema (Vimbldon, US open i Australijen open) koji, objektivno, Đokoviću više leže od Rolan Garosa, može se očekivati da već poslije njih najbolji teniser svijeta ne samo sustigne već i pretekne pomenuti dvojac. Jer Federer se poslije trećeg kola povukao iz Pariza da bi se što bolje pripremio za Vimbldon, ali je veliko pitanje koliko i tamo može, dok Nadal na ostalim podlogama nije ni blizu jak koliko je to na šljaci.

- Zahvalio bih svima, prije svega porodici i mom timu, koji su mi pomogli da budem u ovom meču. Devet časova tenisa u posljednja dva dana bilo je jako teško fizički izdržati, ali verovao sam u svoje mogućnosti. Ovo je još jedan san koji sam ovde uspeo da ispunim - naglasio je Đoković poslije osvajanja titule na terenu “Filip Šatrije”.

Sam finalni meč ličio je mnogo na onaj iz osmine finala sa Lorencom Muzetijem, kada je mladi Italijan poveo sa 2:0 u setovima, a poslije toga je na terenu postojao samo jedan igrač, Đoković.

Prvi set bio je prilično izjednačen i kada je Srbin napravio brejk u 11. gemu, činilo se da je blizu osvajanja prvog seta. Međutim, Cicipas je napravio ribrejk i izjednačio na 6:6. Na početku taj-brejka mnogo bolja igra Grka, koji je poveo sa 3:0 uz dva mini-brejka, potom i sa 4:0. Đoković je smanjio na 2:4, Cicipas poveo sa 5:2, ali su potom uslijedila četiri uzastopna poena broja jedan za prednost od 6:5. Svoja dva servisa Grk je realizovao, a potom je Đoković pogriješio i izgubio taj-brejk sa 6:8, ali i prvi set.

Na početku drugog seta Cicipas je odmah napravio brejk, a novi je uslijedio u sedmom gemu, što je Grku bilo dovoljno da mirno privede ovaj period igre kraju i slavi sa 6:2.

I tek u četvrtom gemu trećeg seta konačno je Đoković napravio prvi brejk za prednost od 3:1, koju je uspio da sačuva i na kraju slavi sa 6:3 te smanji prednost rivala. Do izjednačenja je došao još lakše, sa dva brejka na početku četvrtog seta, za laganih 4:0 i na kraju 6:2.

U petom setu Cicipas je uspio da osvoji prvi gem na svoj servis, ali ne i drugi i tada je Đoković poveo sa 2:1, ubrzo i sa 3:1. Poslije toga igrao je mirno i staloženo vodeći, prije svega, računa o svom servisu i to mu je donijelo trijumf od 6:4, ali i veliko slavlje najboljeg tenisera u Gradu svjetlosti na koje je čekao pet godina, koliko je proteklo od osvajanja njegovog prvog Rolan Garosa.

Parovi

U konkurenciji muških parova slavili su Francuzi Pjer Igo Erber i Nikolas Mau, koji su u finalu poslije velike borbe savladali Kazahstance Aleksandera Bublika i Andreja Golubjeva sa 4:6, 7:6 (1), 6:4. Kod mješovitih parova titulu je osvojila američko-britanska kombinacija Dezire Krajčik/Džo Selzburi koji su savladali ruski par Elena Vesnina/Aslan Karačev sa 2:6, 6:4, 10:5.

Šesti put

Ovo je bilo šesti put u karijeri da Srbin nadoknadi dva seta zaostatka na nekom od grend slemova, drugi put na ovom turniru. Prvi put je to uradio 2005. godine, kada je u drugom kolu Vimbldona eliminisao Španca Giljerma Garsiju Lopesa sa 3:6, 3:6, 7:6 (5), 7:6 (3), 6:4, a na naredni je čekao šest godina. Bilo je to u polufinalu US opena kada je savladao Rodžera Federera sa 6:7 (7), 4:6, 6:3, 6:2, 7:5. Treći put je to uradio već sljedeće godine na Rolan Garosu, kada je eliminisao Italijana Andreasa Sepija sa 4:6, 6:7 (5), 6:3, 7:5, 6:3 u osmini finala. U istoj rundi, 2015. godine na Vimbldonu je pobijedio Kevina Andersona sa 6:7 (6), 6:7 (6), 6:1, 6:4, 7:5, a na peti trijumf čekao je do meča osmine finala ovogodišnjeg Rolan Garosa i duela sa Italijanom Lorencom Muzetijem u kojem je slavio sa 6:7 (7), 6:7 (2), 6:1, 6:0, 4:0 (predaja).

Merci beaucoup #RolandGarros pic.twitter.com/9sec67ivN0

— Novak Djokovic (@DjokerNole) June 13, 2021

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana