Човић: Инцкови извјештаји површни и не презентују стварну слику БиХ

Срна
Човић: Инцкови извјештаји површни и не презентују стварну слику БиХ

ЊУЈОРК - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић вечерас је у обраћању Савјету безбједности УН критиковао високог представника Валентина Инцка и политику СДА, те указао на неопходност усвајања измјена Изборног закона и неравноправност хрватског народа у БиХ.

Човић је навео да се Савјет безбједности УН о ситуацији у БиХ углавном информисао путем кварталних извјештаја високог представника, који су, према мишљењу свих релевантних политичких представника, били знатно мањкави и површни.

“Међутим, највише забрињава јер нису презентовали цјеловиту слику у БиХ. Нема правог разумијевања проблема, а онда изостаје и адекватан приступ за демократско сазријевање и самоодрживу перспективу. Дејтонски споразум се нарушава бројним изазовима”, рекао је Човић на онлајн састанку у Савјету безбједности, поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Он је истакао да је разговор о Дејтону релевантан у контексту регионалних односа и шире.

Човић је у наставку излагања навео ствари које, како је истакао, нису у извјештају високог представника.

“То су нелегалне квалификације хрватског народа као мањине, што је противно Уставу. У извјештају се није изјаснио о позивима бошњачких странака за наметање политичких хрватских представника. Ту је и нелегитимно и нелегално сазивање ЦИК-а, игнорисање нелегитимности члана Предсједништва из реда хрватског народа. Затим политика СДА која релативизује важност Изборног закона”, рекао је Човић.

Он је истакао да високи представник треба да дјелује непристрасно.

“Не смијемо изгубити из вида чињеницу да се БиХ темељи на начелу равноправности три народа који представљају више од 97 одсто свих грађана. Рјешења високих представника у БиХ створила су нове проблеме којима се морао бавити Европски суд за људска права. Највише проблема за хрватски народ изазвале су измјене Изборног закона. У три наврата изборним инжињерингом у Предсједништво БиХ изабран је нереални представник хрватског народа”, рекао је Човић.

Он је навео да занемаривање равноправности народа “охрабрује мајоризацијска настојања која су нелегитимна у односу на Устав и Дејтонски мировни споразум”.

“Имамо атмосферу неповјерења која често узрокује застој у институцијама и назадовање у спровођењу реформи. Тек кад се сви грађани буду осјећали сигурно и кад буду вјеровали да су равноправни, фокус ће се са националних платформи пребацити на економију”, рекао је Човић.

Према његовим ријечима, Изборни закон је потребан прије општих избора и он не смије бити циљ сам по себи, него важан корак на путу БиХ ка политичкој стабилизацији.

“Дубоко сам увјерен да један народ не може бити срећан ако нису и остала два. Ми унутар БиХ морамо урадити неопходан искорак и у наредних шест мјесеци усвојити измјене Изборног закона”, рекао је Човић и додао да очекује разумијевање и подршку међународне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана