Čović: Inckovi izvještaji površni i ne prezentuju stvarnu sliku BiH

Srna
Čović: Inckovi izvještaji površni i ne prezentuju stvarnu sliku BiH

NjUJORK - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović večeras je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN kritikovao visokog predstavnika Valentina Incka i politiku SDA, te ukazao na neophodnost usvajanja izmjena Izbornog zakona i neravnopravnost hrvatskog naroda u BiH.

Čović je naveo da se Savjet bezbjednosti UN o situaciji u BiH uglavnom informisao putem kvartalnih izvještaja visokog predstavnika, koji su, prema mišljenju svih relevantnih političkih predstavnika, bili znatno manjkavi i površni.

“Međutim, najviše zabrinjava jer nisu prezentovali cjelovitu sliku u BiH. Nema pravog razumijevanja problema, a onda izostaje i adekvatan pristup za demokratsko sazrijevanje i samoodrživu perspektivu. Dejtonski sporazum se narušava brojnim izazovima”, rekao je Čović na onlajn sastanku u Savjetu bezbjednosti, povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je istakao da je razgovor o Dejtonu relevantan u kontekstu regionalnih odnosa i šire.

Čović je u nastavku izlaganja naveo stvari koje, kako je istakao, nisu u izvještaju visokog predstavnika.

“To su nelegalne kvalifikacije hrvatskog naroda kao manjine, što je protivno Ustavu. U izvještaju se nije izjasnio o pozivima bošnjačkih stranaka za nametanje političkih hrvatskih predstavnika. Tu je i nelegitimno i nelegalno sazivanje CIK-a, ignorisanje nelegitimnosti člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Zatim politika SDA koja relativizuje važnost Izbornog zakona”, rekao je Čović.

On je istakao da visoki predstavnik treba da djeluje nepristrasno.

“Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da se BiH temelji na načelu ravnopravnosti tri naroda koji predstavljaju više od 97 odsto svih građana. Rješenja visokih predstavnika u BiH stvorila su nove probleme kojima se morao baviti Evropski sud za ljudska prava. Najviše problema za hrvatski narod izazvale su izmjene Izbornog zakona. U tri navrata izbornim inžinjeringom u Predsjedništvo BiH izabran je nerealni predstavnik hrvatskog naroda”, rekao je Čović.

On je naveo da zanemarivanje ravnopravnosti naroda “ohrabruje majorizacijska nastojanja koja su nelegitimna u odnosu na Ustav i Dejtonski mirovni sporazum”.

“Imamo atmosferu nepovjerenja koja često uzrokuje zastoj u institucijama i nazadovanje u sprovođenju reformi. Tek kad se svi građani budu osjećali sigurno i kad budu vjerovali da su ravnopravni, fokus će se sa nacionalnih platformi prebaciti na ekonomiju”, rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, Izborni zakon je potreban prije opštih izbora i on ne smije biti cilj sam po sebi, nego važan korak na putu BiH ka političkoj stabilizaciji.

“Duboko sam uvjeren da jedan narod ne može biti srećan ako nisu i ostala dva. Mi unutar BiH moramo uraditi neophodan iskorak i u narednih šest mjeseci usvojiti izmjene Izbornog zakona”, rekao je Čović i dodao da očekuje razumijevanje i podršku međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana