ЦИК: Неопходно обезбиједити новац за спровођење општих избора

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО- Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ, незадовољна исходом јучерашњем сједнице Савјета министара, још једном позива доносиоце одлука у БиХ да у законском року обезбиједе средства за спровођење општих избора ове године.

У саопштењу ЦИК-а напомиње се да су финансијска средства већ сада неопходна како би БиХ несметано спроводила све законом прописане изборне радње и активности.

Из ЦИК-а поздрављају одржавање телефонске сједнице Савјета министара у вези са доношењем одлуке о обезбјеђивању финансијских средстава за спровођење општих избора, али наглашавају да, водећи рачуна о јасно прописаним роковима и изричитим обавезама институција БиХ, не могу бити задовољни исходом те сједнице.

Позивајући се на одредбе члана 1.2а Изборног закона БиХ, из ЦИК-а истичу да је "императивно прописано да надлежне институције средства за спровођење избора морају обезбиједити у року од 15 дана од дана расписивања избора, односно у овом случају до 19. маја".

Из ЦИК-а су навели да је неосигурање средстава у законом прописаном року већ произвело одређене радње које могу угрозити изборни процес, као што су сутрашње доношење одлука ЦИК-а БиХ о поништењу већ спроведених поступака јавних набавки.

Потом, додају, слање захтјева надлежним институцијама у БиХ о пружању помоћи у погледу упућивања на рад у ЦИК БиХ одређеног броја службеника, увођење прековременог рада, рада у нерадне дане, ноћног рада и рада у дане државних празника, а због немогућности да ангажују додатно особље за рад у Секретаријату ЦИК-а БиХ.

Савјет министара јуче на ванредној телефонској сједници није постигао консензус да се средства из акумулираног вишка прихода из претходних година одобре за финансирање општих избора, како је то тражила Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана