Центар Симон Визентал: Хрватски фашизам засијао пуним сјајем

Танјуг
Центар Симон Визентал: Хрватски фашизам засијао пуним сјајем

ЛОС AНЂЕЛЕС - Центар Симон Визентал оцијенио је данас да је у два недавна инцидента ''хрватски фашизам засијао пуним сјајем како у својој землји, тако и у иностранству''.

Из Центра у саопштењу подсјећају да је хрватски недељник ''Експрес'' објавио ове недеље карикатуру лица предсједника Србије Aлександра Вучића, будуће премијерке Италије Ђорђе Мелони и мађарског премијера Виктора Орбана са хитлеровским брковима, и то ставио под наслов: ''Aхтунг Хрватска измеđу три мини-фашизма".

''Иако, истини за вољу, ова три политиčара заиста јесу десно орјентисани конзервативци, жигосати их као нацисте је једноставно одвратно, нефер и вријеђа жртве нациста'', наводи се у саопштењу.

Са друге стране, у Аустралији, бучна гомила хрватских навијача, подржавалаца фудбалског клуба Сиднеј јунајтед салутирала је нацистичке поздраве и пјевала ''За Дом Спремни'' , што је, како подсјећају, добро познати хрватски еквивалент нацистичког поздрава „Сиг Хајл".

Ово се, како се додаје у саопштењу, дешавало током церемоније добродошлице, која за циљ има да истакне чињеницу да су земље на којима је стадион изграђен првобитно припадале Абориџинима.

''Оба инцидента одражавају дубоко усађени фашизам који преовладава у Хрватској и међу хрватским заједницама у дијаспори'', наводе из Центра Симон Визентал.

Према ријечима историчара холокауста др Ефраима Зурофа, директора за источноевропска питања Визенталовог центра, такве манифестације не изненађују.

''Од распада Југославије и успостављања хрватске државе, уз неколико изузетака, власт није довољно наглашавала злочиначку природу НДХ и стравичне злочине усташког покрета који је управљао земљом и настојао да уништи српске, јеврејске и ромске заједнице", каже Зуроф.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана