Centar Simon Vizental: Hrvatski fašizam zasijao punim sjajem

Tanjug
Centar Simon Vizental: Hrvatski fašizam zasijao punim sjajem

LOS ANĐELES - Centar Simon Vizental ocijenio je danas da je u dva nedavna incidenta ''hrvatski fašizam zasijao punim sjajem kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu''.

Iz Centra u saopštenju podsjećaju da je hrvatski nedeljnik ''Ekspres'' objavio ove nedelje karikaturu lica predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, buduće premijerke Italije Đorđe Meloni i mađarskog premijera Viktora Orbana sa hitlerovskim brkovima, i to stavio pod naslov: ''Ahtung Hrvatska između tri mini-fašizma".

''Iako, istini za volju, ova tri političara zaista jesu desno orjentisani konzervativci, žigosati ih kao naciste je jednostavno odvratno, nefer i vrijeđa žrtve nacista'', navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, u Australiji, bučna gomila hrvatskih navijača, podržavalaca fudbalskog kluba Sidnej junajted salutirala je nacističke pozdrave i pjevala ''Za Dom Spremni'' , što je, kako podsjećaju, dobro poznati hrvatski ekvivalent nacističkog pozdrava „Sig Hajl".

Ovo se, kako se dodaje u saopštenju, dešavalo tokom ceremonije dobrodošlice, koja za cilj ima da istakne činjenicu da su zemlje na kojima je stadion izgrađen prvobitno pripadale Aboridžinima.

''Oba incidenta odražavaju duboko usađeni fašizam koji preovladava u Hrvatskoj i među hrvatskim zajednicama u dijaspori'', navode iz Centra Simon Vizental.

Prema riječima istoričara holokausta dr Efraima Zurofa, direktora za istočnoevropska pitanja Vizentalovog centra, takve manifestacije ne iznenađuju.

''Od raspada Jugoslavije i uspostavljanja hrvatske države, uz nekoliko izuzetaka, vlast nije dovoljno naglašavala zločinačku prirodu NDH i stravične zločine ustaškog pokreta koji je upravljao zemljom i nastojao da uništi srpske, jevrejske i romske zajednice", kaže Zurof.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana