Чавара: Избором ЦИК-а руше се институције демократије

Срна
Чавара: Избором ЦИК-а руше се институције демократије

САРАЈЕВО - Предсједник Федерације БиХ Маринко Чавара рекао је да избор чланова Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ противдржавни чин којим се руше основне институције демократије и поручује да се жели управљати изборним процесом.

"Ако се то жели спровести на незаконит начин, онда улазимо у врло опасну зону непоштивања Устава и закона", истакао је Чавара.

Он је за "Вечерњи лист", издање за БиХ, рекао да ЦИК мора бити гарант демократски спроведених избора, а ако то није може се завршити у анархији.

Говорећи о изборима у Мостару, Чавара је нагласио да иста правила треба да вриједе и за Травник и друге средине гдје су Хрвати у мањини, јер онако како се тражи заштита за Бошњаке, принципијелно је то захтијевати за Хрвате.

"Странке пробосанске или пробошњачке оријентације у Мостару су на локалном нивоу тражиле национално рјешење, док су истовремено на вишим нивоима, што је парадокс, против тога", рекао је Чавара.

Он је нагласио да се, након Мостара, треба обезбиједити да Хрвати могу бирати представнике у Дом народа и Предсједништво БиХ.

Према његовим ријечима, све што се догађа у посљератном периоду у Федерацији БиХ и БиХ указује да се има накана управљати једнонационално и готово једностраначки, те да је јасно да се од тога неће одустати и да је само питање када ће се за то створити простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана