Čavara: Izborom CIK-a ruše se institucije demokratije

Srna
Čavara: Izborom CIK-a ruše se institucije demokratije

SARAJEVO - Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara rekao je da izbor članova Centralne izborne komisije /CIK/ BiH protivdržavni čin kojim se ruše osnovne institucije demokratije i poručuje da se želi upravljati izbornim procesom.

"Ako se to želi sprovesti na nezakonit način, onda ulazimo u vrlo opasnu zonu nepoštivanja Ustava i zakona", istakao je Čavara.

On je za "Večernji list", izdanje za BiH, rekao da CIK mora biti garant demokratski sprovedenih izbora, a ako to nije može se završiti u anarhiji.

Govoreći o izborima u Mostaru, Čavara je naglasio da ista pravila treba da vrijede i za Travnik i druge sredine gdje su Hrvati u manjini, jer onako kako se traži zaštita za Bošnjake, principijelno je to zahtijevati za Hrvate.

"Stranke probosanske ili probošnjačke orijentacije u Mostaru su na lokalnom nivou tražile nacionalno rješenje, dok su istovremeno na višim nivoima, što je paradoks, protiv toga", rekao je Čavara.

On je naglasio da se, nakon Mostara, treba obezbijediti da Hrvati mogu birati predstavnike u Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

Prema njegovim riječima, sve što se događa u posljeratnom periodu u Federaciji BiH i BiH ukazuje da se ima nakana upravljati jednonacionalno i gotovo jednostranački, te da je jasno da se od toga neće odustati i da je samo pitanje kada će se za to stvoriti prostor.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana