Бурсаћ: Потврда креирања истине у којој нема српских жртава

Срна
Бурсаћ: Потврда креирања истине у којој нема српских жртава

САРАЈЕВО - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ изјавила је да је одлука Тужилаштва БиХ о неспровођењу истраге о ратним злочинима над 39 Срба на подручју Приједора још једна потврда да је овако противуставно скројено правосуђе у функцији креирања истине о протеклом рату у којој не постоје жртве из реда српског народа.

Бурсаћева је рекла Срни да правосуђе жели да креира истину да је само један народ жртва, а остали нису, иако постоје многобројни доказии о српским жртвама.

Она је нагласила да је други циљ покушај дисциплиновања домаћих политичара, што се могло видјети у протеклом периоду.

Према њеним ријечима, овакво правосуђе је у функцији моделовања неких актуелних политичких збивања.

"Овакве одлуке само нас опомињу да ми морамо да водимо рачуна и да се ослонимо на сопствене снаге, сопствене истраживачке капацитете и на јединство и слогу да бисмо адекватно одговорили на те покушаје", истакла је Бурсаћева.

Тужилаштво БиХ донијело је одлуку о неспровођењу истраге у вези са ратним злочином почињеним над 39 особа српске националности на подручју Приједора 30. маја 1992. године.

У нападу паравојних формација на Приједор у зору 30. маја 1992. године од 20 припадника Војске Републике Српске осам је убијено, осам рањено и четири заробљено, а од 19 цивила шест убијено и 13 рањено.

Тај датум се годинама обиљежавао као Дан града Приједора, да би се прије десетак година вратио стари датум, 16. мај, дан првог ослобођења града у Другом свјетском рату. Од тада, 30. мај, као дан одбране града, обиљежавају организације од јавног значаја проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана