Bursać: Potvrda kreiranja istine u kojoj nema srpskih žrtava

Srna
Bursać: Potvrda kreiranja istine u kojoj nema srpskih žrtava

SARAJEVO - Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da je odluka Tužilaštva BiH o nesprovođenju istrage o ratnim zločinima nad 39 Srba na području Prijedora još jedna potvrda da je ovako protivustavno skrojeno pravosuđe u funkciji kreiranja istine o proteklom ratu u kojoj ne postoje žrtve iz reda srpskog naroda.

Bursaćeva je rekla Srni da pravosuđe želi da kreira istinu da je samo jedan narod žrtva, a ostali nisu, iako postoje mnogobrojni dokazii o srpskim žrtvama.

Ona je naglasila da je drugi cilj pokušaj disciplinovanja domaćih političara, što se moglo vidjeti u proteklom periodu.

Prema njenim riječima, ovakvo pravosuđe je u funkciji modelovanja nekih aktuelnih političkih zbivanja.

"Ovakve odluke samo nas opominju da mi moramo da vodimo računa i da se oslonimo na sopstvene snage, sopstvene istraživačke kapacitete i na jedinstvo i slogu da bismo adekvatno odgovorili na te pokušaje", istakla je Bursaćeva.

Tužilaštvo BiH donijelo je odluku o nesprovođenju istrage u vezi sa ratnim zločinom počinjenim nad 39 osoba srpske nacionalnosti na području Prijedora 30. maja 1992. godine.

U napadu paravojnih formacija na Prijedor u zoru 30. maja 1992. godine od 20 pripadnika Vojske Republike Srpske osam je ubijeno, osam ranjeno i četiri zarobljeno, a od 19 civila šest ubijeno i 13 ranjeno.

Taj datum se godinama obilježavao kao Dan grada Prijedora, da bi se prije desetak godina vratio stari datum, 16. maj, dan prvog oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu. Od tada, 30. maj, kao dan odbrane grada, obilježavaju organizacije od javnog značaja proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana