Букејловић: Нови закон за транспарентнији рад непрофитних организација

Срна
Букејловић: Нови закон за транспарентнији рад непрофитних организација

БАЊАЛУКА - Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да је Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, који ће се наћи пред посланицима у Народној скупштини, упућен ради уређења ове области да би се обезбиједила јавност и транспарентност рада, чиме се јачају темељи владавине права и повјерење грађана.

-Ова врста закона омогућиће, осим контроле редовног пословања, увођење инспекцијског надзора једном годишње. Сада се уводи могућност да грађани, републички органи, као и сва друга физичка и правна лица која су заинтересована, изврше једну врсту представке гдје ће се вршити и ванредна инспекцијска контрола ових организација - појаснио је Букејловић.

Он је навео да је циљ и превенција од злоупотребе рада непрофитних организација, јер се отвара могућност да се кроз нелегалне токове новца средства користе за прављења друштвене деструкције, дестабилизације и финансирање терористичких организација.

-Нажалост, БиХ се до скоро налазила на свјетској листи високоризичних земаља, а скинута је 2015. године. Тек од 2020. године је скинута са листе високоризичних земаља ЕУ. Ово је показатељ како нас посматрају Европа и свијет и то нам даје задатак да законом регулишемо рад и транспарентност непрофитних организација -  истакао је Букејловић.
Када је ријеч о пракси земаља ЕУ, Букејловић наводи примјер Хрватске која је Закон о финансирању и раду непрофитних организација и њиховом рачуноводству усвојила 2014. године.

Он је напоменуо да су ову област законски уредиле и Србија и Црна Гора.

- У Републици Српској Закон о удружењима и фондацијама регулише сегмент који се односи на регистрацију, унутрашњу организацију и престанак рада. Међутим, јавност рада и финансијски токови, подношење финансијских извјештаја и пословне књиге нису биле доступне. Новим законом се предвиђа њихова обавеза да своје финансијске токове који се односе на износ који им је дозначен, назнаку уплатиоца, као и начин утрошка средстава, шаљу полугодишње и годишње извјештаје Министарству правде да би се вршио надзор над законитошћу рада - рекао је Букејловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана