Bukejlović: Novi zakon za transparentniji rad neprofitnih organizacija

Srna
Bukejlović: Novi zakon za transparentniji rad neprofitnih organizacija

BANjALUKA - Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da je Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji će se naći pred poslanicima u Narodnoj skupštini, upućen radi uređenja ove oblasti da bi se obezbijedila javnost i transparentnost rada, čime se jačaju temelji vladavine prava i povjerenje građana.

-Ova vrsta zakona omogućiće, osim kontrole redovnog poslovanja, uvođenje inspekcijskog nadzora jednom godišnje. Sada se uvodi mogućnost da građani, republički organi, kao i sva druga fizička i pravna lica koja su zainteresovana, izvrše jednu vrstu predstavke gdje će se vršiti i vanredna inspekcijska kontrola ovih organizacija - pojasnio je Bukejlović.

On je naveo da je cilj i prevencija od zloupotrebe rada neprofitnih organizacija, jer se otvara mogućnost da se kroz nelegalne tokove novca sredstva koriste za pravljenja društvene destrukcije, destabilizacije i finansiranje terorističkih organizacija.

-Nažalost, BiH se do skoro nalazila na svjetskoj listi visokorizičnih zemalja, a skinuta je 2015. godine. Tek od 2020. godine je skinuta sa liste visokorizičnih zemalja EU. Ovo je pokazatelj kako nas posmatraju Evropa i svijet i to nam daje zadatak da zakonom regulišemo rad i transparentnost neprofitnih organizacija -  istakao je Bukejlović.
Kada je riječ o praksi zemalja EU, Bukejlović navodi primjer Hrvatske koja je Zakon o finansiranju i radu neprofitnih organizacija i njihovom računovodstvu usvojila 2014. godine.

On je napomenuo da su ovu oblast zakonski uredile i Srbija i Crna Gora.

- U Republici Srpskoj Zakon o udruženjima i fondacijama reguliše segment koji se odnosi na registraciju, unutrašnju organizaciju i prestanak rada. Međutim, javnost rada i finansijski tokovi, podnošenje finansijskih izvještaja i poslovne knjige nisu bile dostupne. Novim zakonom se predviđa njihova obaveza da svoje finansijske tokove koji se odnose na iznos koji im je doznačen, naznaku uplatioca, kao i način utroška sredstava, šalju polugodišnje i godišnje izvještaje Ministarstvu pravde da bi se vršio nadzor nad zakonitošću rada - rekao je Bukejlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana