Блокиран споразум БиХ и ЕУ због кршења надлежности

nezavisne.com
Блокиран споразум БиХ и ЕУ због кршења надлежности

Бањалука - Влада Републике Српске блокирала је Споразум о финансирању државног програма активности за БиХ за 2018. годину између ЕУ и БиХ због одступања од утврђеног механизма координације и неуважавања става Владе РС, саопштено је јуче из Бироа Владе РС за односе с јавношћу.

Како је саопштено, Влада РС не прихвата било какве активности које би произилазиле из акционих докумената за ИПА 2 за 2018. годину, а које нису у складу с уставним рјешењима у БиХ, те са којима се нису сагласиле надлежне институције РС.

“Влада РС захтијева да се све будуће активности у вези с програмирањем државних пакета ИПА врше искључиво кроз радна тијела успостављена системом координације процеса европских интеграција у БиХ, при чему је неопходно и неизоставно правовремено учешће свих релевантних институција из РС у процесу програмирања путем радних тијела формираних у оквиру наведеног система, како би се омогућило ефикасно спровођење пројеката у будућем периоду”, саопштено је из Бироа након јучерашње сједнице Владе. Како истичу, Влада је задужила Министарство финансија да у координацији с Министарством за европске интеграције и међународну сарадњу обавијести Министарство финансија и трезора БиХ о овом закључку. Појашњавају да су у процесу израде акционих докумената за 2018. годину уочена значајна процедурална одступања од одредаба Одлуке о систему координације процеса европских интеграција у БиХ, те да нису у потпуности уважавани ставови надлежних институција РС у процесу израде докумената који чине саставни дио споразума.

Влада је донијела одлуку о давању сагласности на план утрошка средстава за основне школе за 2019. у износу од 815.656 марака - за издатке за инвестиционо одржавање, реконструкцију и адаптацију зграда и објеката 509.758 марака и за издатке за набавку постројења и опреме 305.898 марака.

За реализацију ове одлуке задужују се Министарство просвјете и културе и Министарство финансија.

Влада је, како је истакнуто, усвојила и информацију о пројекту “Одрживи повратак и интеграција расељених особа и избјеглица у БиХ, Црној Гори и Србији”.

“Републички секретаријат за расељена лица и миграције РС, рјешавајући стамбене и друге проблеме расељених лица, избјеглица и повратника реализује Регионални програм стамбеног збрињавања, који се финансира из донаторских средстава”, нагласили су они.

Влада је утврдила Приједлог закона о личном имену, као и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о шумама, с циљем прецизнијег дефинисања имовине јавног предузећа, начина чувања шумских дрвних сортимената одузетих у инспекцијском надзору и проширење могућих пословних и организационих облика извођача радова у шумарству.

Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, на прес-конференцији је рекао да постоји оправдање за забринутост пољопривредника из РС због потписивања споразума ЕУ с неколико земаља јужне Америке о слободној трговини, али да је извјесно да ће и неке земље ЕУ блокирати да тај споразум ступи на снагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана