Blokiran sporazum BiH i EU zbog kršenja nadležnosti

nezavisne.com
Blokiran sporazum BiH i EU zbog kršenja nadležnosti

Banjaluka - Vlada Republike Srpske blokirala je Sporazum o finansiranju državnog programa aktivnosti za BiH za 2018. godinu između EU i BiH zbog odstupanja od utvrđenog mehanizma koordinacije i neuvažavanja stava Vlade RS, saopšteno je juče iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Kako je saopšteno, Vlada RS ne prihvata bilo kakve aktivnosti koje bi proizilazile iz akcionih dokumenata za IPA 2 za 2018. godinu, a koje nisu u skladu s ustavnim rješenjima u BiH, te sa kojima se nisu saglasile nadležne institucije RS.

“Vlada RS zahtijeva da se sve buduće aktivnosti u vezi s programiranjem državnih paketa IPA vrše isključivo kroz radna tijela uspostavljena sistemom koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, pri čemu je neophodno i neizostavno pravovremeno učešće svih relevantnih institucija iz RS u procesu programiranja putem radnih tijela formiranih u okviru navedenog sistema, kako bi se omogućilo efikasno sprovođenje projekata u budućem periodu”, saopšteno je iz Biroa nakon jučerašnje sjednice Vlade. Kako ističu, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da u koordinaciji s Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju obavijesti Ministarstvo finansija i trezora BiH o ovom zaključku. Pojašnjavaju da su u procesu izrade akcionih dokumenata za 2018. godinu uočena značajna proceduralna odstupanja od odredaba Odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, te da nisu u potpunosti uvažavani stavovi nadležnih institucija RS u procesu izrade dokumenata koji čine sastavni dio sporazuma.

Vlada je donijela odluku o davanju saglasnosti na plan utroška sredstava za osnovne škole za 2019. u iznosu od 815.656 maraka - za izdatke za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zgrada i objekata 509.758 maraka i za izdatke za nabavku postrojenja i opreme 305.898 maraka.

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija.

Vlada je, kako je istaknuto, usvojila i informaciju o projektu “Održivi povratak i integracija raseljenih osoba i izbjeglica u BiH, Crnoj Gori i Srbiji”.

“Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije RS, rješavajući stambene i druge probleme raseljenih lica, izbjeglica i povratnika realizuje Regionalni program stambenog zbrinjavanja, koji se finansira iz donatorskih sredstava”, naglasili su oni.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o ličnom imenu, kao i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, s ciljem preciznijeg definisanja imovine javnog preduzeća, načina čuvanja šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskom nadzoru i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, na pres-konferenciji je rekao da postoji opravdanje za zabrinutost poljoprivrednika iz RS zbog potpisivanja sporazuma EU s nekoliko zemalja južne Amerike o slobodnoj trgovini, ali da je izvjesno da će i neke zemlje EU blokirati da taj sporazum stupi na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana