Билећани потписивали петицију против Инцкове одлуке

Срна
Билећани потписивали петицију против Инцкове одлуке

БИЛЕЋА - У центру Билеће вечерас организовано потписивање петиције о неприхватању одлуке одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне допуне у Кривичном закону БиХ, којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Једна од потписница петиције Зора Шкипина рекла је новинарима да је дошла да потпише петицију јер се противи наметању било чијих одлука.

“Дошла сам да подржим наше и позивам и остале грађане да потпишу петицију”, рекла је Шкипина.

Одборник СНСД-а Анастасија Алексић, која је међу првима потписала петицију, позвала је и остале грађане Билеће да је потпишу и на тај начин се успротиве срамотној одлуци високог представника.

“Ми из СНСД-а пружамо пуну подршку нашем, српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику да заједнички истрајемо у борби и успротивимо се наметнутој одлуци високог представника”, рекла је Алексићева новинарима.

Одборник СНСД-а Љубо Вуковић рекао је да је то срамна одлука високог представника која није правна, него антидемократска, антицивилизацијска, антисрпска и антидејтонска, која неће никоме користити, те да такво наметање одлука није познато нигдје у Европи и у свијету.

“Радосна је вијест из Бањалуке што је вечерас једногласно донијета одлука свих парламентарних странака на састанку код предсједника Народне скупштине Републике Српске да је то ништавна одлука високог представника”, рекао је Вуковић.

Вуковић очекује да ће петицију прихватити и сва удружења, невладине и борачке организације и грађани Републике Српске. Очекује да ће се народ одазвати у цијелој Републици Српској и да ће милион грађана потписати петицију и на тај начин рећи једно велико “не” Инцковој одлуци.

Вуковић је додао да је, осим у Републици Српској, покренуто потписивање петиције и на више мјеста у Србији.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо и први потписао петицију којом се не прихвата наметање закона о забрани негирања геноцида. Том петицијом се изражава и недвосмислен став да се, без обзира на уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана