Bilećani potpisivali peticiju protiv Inckove odluke

Srna
Bilećani potpisivali peticiju protiv Inckove odluke

BILEĆA - U centru Bileće večeras organizovano potpisivanje peticije o neprihvatanju odluke odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Jedna od potpisnica peticije Zora Škipina rekla je novinarima da je došla da potpiše peticiju jer se protivi nametanju bilo čijih odluka.

“Došla sam da podržim naše i pozivam i ostale građane da potpišu peticiju”, rekla je Škipina.

Odbornik SNSD-a Anastasija Aleksić, koja je među prvima potpisala peticiju, pozvala je i ostale građane Bileće da je potpišu i na taj način se usprotive sramotnoj odluci visokog predstavnika.

“Mi iz SNSD-a pružamo punu podršku našem, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku da zajednički istrajemo u borbi i usprotivimo se nametnutoj odluci visokog predstavnika”, rekla je Aleksićeva novinarima.

Odbornik SNSD-a Ljubo Vuković rekao je da je to sramna odluka visokog predstavnika koja nije pravna, nego antidemokratska, anticivilizacijska, antisrpska i antidejtonska, koja neće nikome koristiti, te da takvo nametanje odluka nije poznato nigdje u Evropi i u svijetu.

“Radosna je vijest iz Banjaluke što je večeras jednoglasno donijeta odluka svih parlamentarnih stranaka na sastanku kod predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske da je to ništavna odluka visokog predstavnika”, rekao je Vuković.

Vuković očekuje da će peticiju prihvatiti i sva udruženja, nevladine i boračke organizacije i građani Republike Srpske. Očekuje da će se narod odazvati u cijeloj Republici Srpskoj i da će milion građana potpisati peticiju i na taj način reći jedno veliko “ne” Inckovoj odluci.

Vuković je dodao da je, osim u Republici Srpskoj, pokrenuto potpisivanje peticije i na više mjesta u Srbiji.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zvanično je pokrenuo i prvi potpisao peticiju kojom se ne prihvata nametanje zakona o zabrani negiranja genocida. Tom peticijom se izražava i nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana