Билатерална сарадња БиХ и Турске интензивна и успјешна

Срна
Билатерална сарадња БиХ и Турске интензивна и успјешна

САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и чланови Предсједништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић оцијенили су у разговору са министром пољопривреде и шумарства Турске Бекиром Пакдемирлијем да ће потписивање споразума о сарадњи на инфраструктурним и грађевинским пројектима, међу којима је и ауто-пут Сарајево-Београд, ојачати и учврстити већ добре односе двије земље.

На састанку је оцијењено да је билатерална сарадња изузетно интензивна и успјешна, без отворених питања и исказан интерес да буде настављена.

Даљем јачању односа и унапређењу сарадње допринијеће и посјета чланова Предсједништва БиХ званичној Анкари, на позив предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ изразили су задовољство због посјете министра Пакдемирлија, истичући да она долази у важном тренутку за развој укупних односа БиХ и Турске.

Они су изразили захвалност Влади Турске и предсједнику Ердогану за подршку и помоћ у реализацији инфраструктурних и других пројеката у БиХ.

Овом приликом поздрављен је Споразум о слободној трговини између БиХ и Турске, који ће допринијети повећању робне размјене, а самим тим и јачању економија двије земље.

Када је ријеч о привредној сарадњи истакнута је изузетно успјешна пољопривредна сарадња, у чијем сегменту БиХ има суфицит.

Саговорници су изразили спремност да подрже иницијативу за потписивање меморандума о разумијевању у области шумарства како би била дата подршка сарадњи у овој привредној области.

Подршка је дата и потписивању протокола који ће регулисати сарадњу и у другим областима од заједничког интереса, као што је рурални развој, универзитетска сарадња, спорт и друге.

Чланови Предсједништва БиХ су током сусрета изразили захвалност за активан и предан ангажман амбасадора Турске у БиХ Халдуна Коча на реализацији бројних пројеката у БиХ, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана