Bilateralna saradnja BiH i Turske intenzivna i uspješna

Srna
Bilateralna saradnja BiH i Turske intenzivna i uspješna

SARAJEVO - Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović ocijenili su u razgovoru sa ministrom poljoprivrede i šumarstva Turske Bekirom Pakdemirlijem da će potpisivanje sporazuma o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima, među kojima je i auto-put Sarajevo-Beograd, ojačati i učvrstiti već dobre odnose dvije zemlje.

Na sastanku je ocijenjeno da je bilateralna saradnja izuzetno intenzivna i uspješna, bez otvorenih pitanja i iskazan interes da bude nastavljena.

Daljem jačanju odnosa i unapređenju saradnje doprinijeće i posjeta članova Predsjedništva BiH zvaničnoj Ankari, na poziv predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zadovoljstvo zbog posjete ministra Pakdemirlija, ističući da ona dolazi u važnom trenutku za razvoj ukupnih odnosa BiH i Turske.

Oni su izrazili zahvalnost Vladi Turske i predsjedniku Erdoganu za podršku i pomoć u realizaciji infrastrukturnih i drugih projekata u BiH.

Ovom prilikom pozdravljen je Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, koji će doprinijeti povećanju robne razmjene, a samim tim i jačanju ekonomija dvije zemlje.

Kada je riječ o privrednoj saradnji istaknuta je izuzetno uspješna poljoprivredna saradnja, u čijem segmentu BiH ima suficit.

Sagovornici su izrazili spremnost da podrže inicijativu za potpisivanje memoranduma o razumijevanju u oblasti šumarstva kako bi bila data podrška saradnji u ovoj privrednoj oblasti.

Podrška je data i potpisivanju protokola koji će regulisati saradnju i u drugim oblastima od zajedničkog interesa, kao što je ruralni razvoj, univerzitetska saradnja, sport i druge.

Članovi Predsjedništva BiH su tokom susreta izrazili zahvalnost za aktivan i predan angažman ambasadora Turske u BiH Halduna Koča na realizaciji brojnih projekata u BiH, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana