БиХ не види излаз из лавиринта

Жељка Домазет
БиХ не види излаз из лавиринта

Сарајево - Иако је прошла година откако су одржани општи избори, и даље се не види излаз из лавиринта у којем се БиХ налази због неформирања власти на заједничком нивоу и у ФБиХ, за разлику од Републике Српске која има формиране све институције.

И даље су, како тврде саговорници “Гласа Српске”, на сцени разна условљавања како би лидер СДА Бакир Изетбеговић од дејтонске БиХ коју чине два равноправна ентитета и три конститутивна народа направио “грађанску”. Година је обиљежена условљавањем и пропалим договорима, а посљедње обећање дао је управо Изетбеговић.

- Вјерујем да ће до краја мјесеца бити договора, јер имамо приближене крајње ставове - тврди Изетбеговић.

И у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и даље је “статус кво”.

- Чињеница да је од општих избора у БиХ прошла пуна година, а да власт на нивоу заједничких органа није формирана, показује до које мјере одређене политичке партије, конкретно СДА са својим сателитима, могу бити бруталне у кршењу права на политичко представљање грађана Српске - рекла је за “Глас Српске” замјеник шефа Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић-Бурсаћ.

Према њеним ријечима, за овакво стање тешко се могу наћи оправдања, осим жеље СДА да се на заједничком нивоу што дуже задрже “подесни” партнери - СДС и ПДП. Лидер Уједињене Српске и предсједавајући Српског клуба у Представничком дому Ненад Стевандић каже да је тужно и депримирајуће да су и закони и рокови у сјенци схватања предсједника СДА Бакира Изетбеговића.

- Сви смо таоци његовог пројекта. Чак и власт у ФБиХ. Никад се није десило у земљи која хоће у ЕУ и која хоће стандарде ЕУ, да буде талац идеја и пројекција једног човјека. Та идеја је наметнута цијелом бошњачком народу, а бошњачки народ, умјесто да види проблем, он се упућује да таргетира Републику Српску, која нема никакве кривице за ову блокаду - поручио је Стевандић.

Он је нагласио да Српска хоће да сарађује на принципима Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ.

- Наше је да докажемо да нисмо криви ни за кризу, ни за неформирање власти у БиХ и да Српску сачувамо у кондицији, да може да доноси одлуке у властитим капацитетима - рекао је  Стевандић.

С друге стране лидер СДС-а Мирко Шаровић за “Глас Српске” каже да то за њега није изненађење.

- Памтимо и мандатарења по 16 мјесеци, а у једном случају и 24 мјесеца. Трајаће ово, јер је ово лавиринт из којег нема излаза - каже Шаровић.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић за неуспјех у формирању власти окривљује СНСД, ХДЗ и СДА. Он за “Глас Српске” каже да су се ове странке лако договориле да “једни другима изаберу руководства оба дома, делегате у Дому народа и да “подијеле ресоре у будућем Савјету министара”, али да је “запело” када су  на ред дошла животна питања, те да се због тога налазимо у овој ситуацији.

Политички монструм

Континуирано развлашћивање Републике Српске морало је резултирати тренутном ситуацијом, у којој политички представници бошњачког народа поручују Србима да им не дозвољавају остваривање ни основних политичких права, као што је право на политичко представљање, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Политички Бошњаци, мезимче међународних представника, израсло је у политичког монструма, који више не поштује ни Устав ни законе земље за коју се наводно залаже. Обесмишљени су избори, јер видимо да побједници не могу да преузму одговорност коју су им дали грађани Републике Српске - истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана