BiH ne vidi izlaz iz lavirinta

Željka Domazet
BiH ne vidi izlaz iz lavirinta

Sarajevo - Iako je prošla godina otkako su održani opšti izbori, i dalje se ne vidi izlaz iz lavirinta u kojem se BiH nalazi zbog neformiranja vlasti na zajedničkom nivou i u FBiH, za razliku od Republike Srpske koja ima formirane sve institucije.

I dalje su, kako tvrde sagovornici “Glasa Srpske”, na sceni razna uslovljavanja kako bi lider SDA Bakir Izetbegović od dejtonske BiH koju čine dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda napravio “građansku”. Godina je obilježena uslovljavanjem i propalim dogovorima, a posljednje obećanje dao je upravo Izetbegović.

- Vjerujem da će do kraja mjeseca biti dogovora, jer imamo približene krajnje stavove - tvrdi Izetbegović.

I u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i dalje je “status kvo”.

- Činjenica da je od opštih izbora u BiH prošla puna godina, a da vlast na nivou zajedničkih organa nije formirana, pokazuje do koje mjere određene političke partije, konkretno SDA sa svojim satelitima, mogu biti brutalne u kršenju prava na političko predstavljanje građana Srpske - rekla je za “Glas Srpske” zamjenik šefa Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać.

Prema njenim riječima, za ovakvo stanje teško se mogu naći opravdanja, osim želje SDA da se na zajedničkom nivou što duže zadrže “podesni” partneri - SDS i PDP. Lider Ujedinjene Srpske i predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Nenad Stevandić kaže da je tužno i deprimirajuće da su i zakoni i rokovi u sjenci shvatanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

- Svi smo taoci njegovog projekta. Čak i vlast u FBiH. Nikad se nije desilo u zemlji koja hoće u EU i koja hoće standarde EU, da bude talac ideja i projekcija jednog čovjeka. Ta ideja je nametnuta cijelom bošnjačkom narodu, a bošnjački narod, umjesto da vidi problem, on se upućuje da targetira Republiku Srpsku, koja nema nikakve krivice za ovu blokadu - poručio je Stevandić.

On je naglasio da Srpska hoće da sarađuje na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

- Naše je da dokažemo da nismo krivi ni za krizu, ni za neformiranje vlasti u BiH i da Srpsku sačuvamo u kondiciji, da može da donosi odluke u vlastitim kapacitetima - rekao je  Stevandić.

S druge strane lider SDS-a Mirko Šarović za “Glas Srpske” kaže da to za njega nije iznenađenje.

- Pamtimo i mandatarenja po 16 mjeseci, a u jednom slučaju i 24 mjeseca. Trajaće ovo, jer je ovo lavirint iz kojeg nema izlaza - kaže Šarović.

Lider PDP-a Branislav Borenović za neuspjeh u formiranju vlasti okrivljuje SNSD, HDZ i SDA. On za “Glas Srpske” kaže da su se ove stranke lako dogovorile da “jedni drugima izaberu rukovodstva oba doma, delegate u Domu naroda i da “podijele resore u budućem Savjetu ministara”, ali da je “zapelo” kada su  na red došla životna pitanja, te da se zbog toga nalazimo u ovoj situaciji.

Politički monstrum

Kontinuirano razvlašćivanje Republike Srpske moralo je rezultirati trenutnom situacijom, u kojoj politički predstavnici bošnjačkog naroda poručuju Srbima da im ne dozvoljavaju ostvarivanje ni osnovnih političkih prava, kao što je pravo na političko predstavljanje, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Politički Bošnjaci, mezimče međunarodnih predstavnika, izraslo je u političkog monstruma, koji više ne poštuje ni Ustav ni zakone zemlje za koju se navodno zalaže. Obesmišljeni su izbori, jer vidimo da pobjednici ne mogu da preuzmu odgovornost koju su im dali građani Republike Srpske - istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana