БиХ и Хрватска потписале Споразум о реконструкцији друмских мостова

Срна
БиХ и Хрватска потписале Споразум о реконструкцији друмских мостова

ЗАГРЕБ - Министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић и министар мора, промета и инфраструктуре Хрватске Олег Бутковић потписали су данас Споразум између Савјета министара и Владе Хрватске о одржавању и реконструкцији друмских мостова на државној граници.

Митровић је рекао да без развоја инфраструктуре нема ни развоја региона и да је за БиХ и све људе који живе на овим просторима добра свака врста повезивања са земљама региона.

"Овај споразум омогућава нам да кренемо са одржавањем међудржавних мостова, за шта је на годишњем нивоу планирано 200.000 КМ за текуће одржавање мостова са Хрватском", рекао је Митровић, који борави у званичној посјети Хрватској.

Он каже да су за ванредно одржавање и реконструкцију мостова средства обезбијеђена из буџета БиХ и међународних обавеза БиХ, а евидентираће се као програм посебних намјена Министарства комуникација и транспорта у износу од око два милиона КМ за наредних пет година.

Митровић је нагласио да ће изградњом мостова са сусједним земљама мрежа ауто-путева у БиХ бити повезана на европску транспортну мрежу, што ће грађанима омогућити краће, брже, удобније и једноставније путовање до Европе, саопштено је из ресорног министарства.

Бутковић је рекао да данашње потписивање Споразума означава још један корак према јачој саобраћајној, али и економској повезаности Хрватске и БиХ.

"Одржавање и обнова мостова и саобраћајница на заједничкој граници једнако је важно за обје земље, јер само сарадњом можемо унаприједити заједничке везе, како саобраћајне, тако и економске. Одређени мостови који су, међу осталима, предмет данас потписаног Споразума су у заиста лошем стању и морамо брзо реаговати да бисмо их што прије довели у безбједно стање са саобраћајног аспекта", рекао је Бурковић.

Мостови, осим што спајају двије земље, каже Бутковић, у коначници повезују и становнике, а то је и циљ сваке овакве међудржавне сарадње.

Делегације два министарстава одржале су и билатерални састанак на којем је разговарано о унапређењу билатералних односа и регионалне сарадње, са посебним освртом на изградњу мостова Градишка и Брчко-Гуња, пуштање у саобраћај моста Свилај, те дефинисање трасе Јадранско-јонског ауто-пута.

Митровић се састао и са амбасадором БиХ у Хрватској Александром Врањешом.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана