BiH i Hrvatska potpisale Sporazum o rekonstrukciji drumskih mostova

Srna
BiH i Hrvatska potpisale Sporazum o rekonstrukciji drumskih mostova

ZAGREB - Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković potpisali su danas Sporazum između Savjeta ministara i Vlade Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji drumskih mostova na državnoj granici.

Mitrović je rekao da bez razvoja infrastrukture nema ni razvoja regiona i da je za BiH i sve ljude koji žive na ovim prostorima dobra svaka vrsta povezivanja sa zemljama regiona.

"Ovaj sporazum omogućava nam da krenemo sa održavanjem međudržavnih mostova, za šta je na godišnjem nivou planirano 200.000 KM za tekuće održavanje mostova sa Hrvatskom", rekao je Mitrović, koji boravi u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj.

On kaže da su za vanredno održavanje i rekonstrukciju mostova sredstva obezbijeđena iz budžeta BiH i međunarodnih obaveza BiH, a evidentiraće se kao program posebnih namjena Ministarstva komunikacija i transporta u iznosu od oko dva miliona KM za narednih pet godina.

Mitrović je naglasio da će izgradnjom mostova sa susjednim zemljama mreža auto-puteva u BiH biti povezana na evropsku transportnu mrežu, što će građanima omogućiti kraće, brže, udobnije i jednostavnije putovanje do Evrope, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Butković je rekao da današnje potpisivanje Sporazuma označava još jedan korak prema jačoj saobraćajnoj, ali i ekonomskoj povezanosti Hrvatske i BiH.

"Održavanje i obnova mostova i saobraćajnica na zajedničkoj granici jednako je važno za obje zemlje, jer samo saradnjom možemo unaprijediti zajedničke veze, kako saobraćajne, tako i ekonomske. Određeni mostovi koji su, među ostalima, predmet danas potpisanog Sporazuma su u zaista lošem stanju i moramo brzo reagovati da bismo ih što prije doveli u bezbjedno stanje sa saobraćajnog aspekta", rekao je Burković.

Mostovi, osim što spajaju dvije zemlje, kaže Butković, u konačnici povezuju i stanovnike, a to je i cilj svake ovakve međudržavne saradnje.

Delegacije dva ministarstava održale su i bilateralni sastanak na kojem je razgovarano o unapređenju bilateralnih odnosa i regionalne saradnje, sa posebnim osvrtom na izgradnju mostova Gradiška i Brčko-Gunja, puštanje u saobraćaj mosta Svilaj, te definisanje trase Jadransko-jonskog auto-puta.

Mitrović se sastao i sa ambasadorom BiH u Hrvatskoj Aleksandrom Vranješom.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana