Беванда и Несл потписали Споразум о зајму у вриједности 30 милиона евра

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда и директор Канцеларије Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ у БиХ Мануел Несл потписали су данас Споразум о зајму у вриједности 30 милиона евра који је намијењен за подршку Агенцији за осигурање депозита /АОД/ и банкарском сектору у БиХ.

Беванда је нагласио да је изузетно значајно да су ова средства обезбијеђена у вријеме пандемије када се мијења стање у економији, а тиме и у банкарском сектору, што отвара одређене ризике пословања.

"Финансијски сектор је стуб сваке економије и његова стабилност представља приоритет сваке земље. Агенција је један од учесника мреже за финансијску сигурност и има посебну улогу у очувању стабилности. Због тога је овај пројект још важнији", рекао је Беванда.

Он је нагласио да сарадња са ЕБРД-ом даје резултате у многим областима живота на подручју цијеле БиХ, а да је овим споразумом ојачан и банкарски сектор и агенција која регулише ову област, саопштено је из ресорног министарства.

Пројекат ће се спроводити тако да ће Агенција осигурати стенд-бај аранжмане у виду кредитне линије од 30 милиона евра и имати на располагању доступна резервисана средстава која се могу користити под посебно дефинисаним условима и околностима.

Овим ће бити испуњени и одређени услови постојања резервне кредитне линије у складу са препорукама Међународног монетарног фонда. На основу овог споразума услови зајма су повољни уз рок отплате од осам година, укључујући пет година грејс периода на отплату главнице, те отплата кредита у 16 једнаких полугодишњих рата.

Споразум је и овог пута потписан коресподентно, без уобичајених церемонија, због мјера ради спречавања ширења вируса корона и прописаних епидемиолошких мјера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана