Аустралијски премијер и министар поздравили одлуку суда у вези са Ђоковићем

Танјуг
Аустралијски премијер и министар поздравили одлуку суда у вези са Ђоковићем

СИДНЕЈ - Аустралијски премјер Скот Морисон поздравио је данас одлуку Федералног суда којом је потврђено поништавање визе Новаку Ђоковићу, рекавши да ће то помоћи да аустралијске границе „остану чврсте, а Аустралијанци заштићени“.

-Сада јер вријеме да се крене са „Аустралијан опеном“ и да се вратимо уживању у тенису преко љета - саопштио је Морисон.

Медицинско изузеће на основу којег је Ђоковићу дозвољено да уђе у земљу без вакцинисања изазвало је бурно негодовање у Аустралији и постало политичко питање за Морисона, који мора да распише федералне изборе прије маја.

Министар за имиграцију Аустралије Алекс Хоук, који је и укинуо Новакову визу, поздравио је дашању једногласну одлуку федералног суда Аустралије, којом су подржали његов потез.

- Снажна политика заштите граница Аустралије нас је очувала током пандемије, што је резултирало једном од најнижих стопа смртности, најјачим економским опоравком и највишим стопама вакцинације у свијету. Снажна политика заштите граница такође је од суштинског значаја за очување друштвене кохезије Аустралије која наставља да јача упркос пандемији - поручио је Хоук.

Наглашава да су Аустралијанци поднијели велике жртве да би дошли до ове тачке и, како каже, влада премијера Скота Морисона је „чврсто посвећена заштити ове позиције, као што аустралијски народ очекује“.

- До данас је у Аустралији примјењено око 43 милиона доза вакцинације и више од 91,6 одсто Аустралијанаца старијих од 16 година је у потпуности вакцинисано. Сходно томе, Аустралија је била у могућности да започне корак по корак, безбједно поновно отварање своје међународне границе као резултат овог успјешног програма вакцинације - сматра Хоук.

И премијер аустралијске савезне државе Викторија Данијел Ендруз огласио се данас поводом случаја Новака Ђоковића рекавши да је турнир Аустралиан опен „много већи од једне особе“.

-Овај турнир, овај гренд слем, један од четири највећа турнира, много је већи од једне особе - рекао је Ендруз и додао да је цијели случај могао лако да се избјегне, пренели су аустралијски медији.

-Све је врло просто - вакцинишите се. Тако ничије вријеме неће бити протраћено као што је то било у овом случају - поручио је Ендруз који је, како подсгећају медији, од почетка био против Новаковог доласка у Аустралију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана